2023. június 3. szombat
More

  A reflux és a szívroham – ezek a különbségek a két betegség tünetei közt!

  Sokszor a reflux okozza a bal oldali mellkasi fájdalmat, ami szívrohamnak hiszünk. Így lehet különbséget tenni a reflux és a szívbetegség tünetei között:

  A reflux a gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe, sőt a garatba és a szájba. Ennek hatására jelentkeznek a fő panaszok gyomorégés, szájpadlás- és szájüreg-égés, kellemetlen szájíz, csuklás stb. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól a torokig tarthat, de kisugározhat a nyakba, az állkapocsba, a karokba és a lapockákba is. Súlyosabb esetekben a mellkasi fájdalom is szövődménysé válhat, szívinfarktushoz hasonló fájdalmat okozva.

  A reflux betegség leggyakoribb tünete a gyomorégés, de néha más tünetek is jelentkeznek, akár a gyomor-bélrendszeri tünetektől a légúti tüneteken át a fogászati ​​problémákig.

  A reflux okozta gyomorégés a szegycsont mögött jelentkezik, és a mellkasba vagy a nyakba sugárzik. Általában étkezés vagy lefekvés előtt egy órán belül jelentkezik, és akár 1-2 órát is igénybe vehet. Az evés, lefekvés vagy előrehajlás ronthatja a tüneteket.

  A gyomorégés mellett gyakran vannak egyéb panaszok is. Ez lehet maró érzés a torokban vagy savanyú íz a szájban. A rendellenesség néha horkolást, nyelvégést és fokozott nyálképzést okoz, sok refluxban szenvedő csuklásra és hányingerre is panaszkodik, míg másoknak az idő előtti teltségérzet és puffadás okoz problémát. A szájba visszakerülő savak fogszuvasodáshoz és egyéb fogászati ​​betegségekhez is vezethetnek.

  Nem ritka, hogy a reflux légúti betegség formájában jelentkezik. Ez lehet tartós köhögés, hosszan tartó rekedtség, esetleg torokgyulladás, gége- vagy tüdőgyulladás, illetve asztma. A légúti tünetek hátterében az áll, hogy a garat és a gége kevésbé védett, mint a nyelőcső, így ezek érzékenyebbek a gyomorból visszaáramló sav káros hatásaira.

  A refluxban szenvedők mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amelyet néha nehéz megkülönböztetni a szívroham rettegett tüneteitől. A pontos ok kiderítéséhez mindenképpen kérjünk orvosi segítséget: a legfontosabb a szívbetegség kizárása, ami a kardiológus dolga. Addig is itt van néhány információ, amely segít megkülönböztetni a refluxot a szívbetegségtől.

  A reflux okozta mellkasi fájdalom tünetei:

  • Éles égő érzés a szegycsont alatt vagy a bordáknál.
  • A fájdalom általában nem sugárzik a vállakba, a nyakba és a karokba.
  • A fájdalom általában étkezés után jelentkezik.
  • A fájdalom enyhíthető antireflux gyógyszerekkel.
  • Az izzadás nagyon ritka.

  Szívbetegség okozta mellkasi fájdalom tünetei:

  • Feszülés vagy nyomás a mellkas közepén.
  • A fájdalom kisugározhat a vállakba, a nyakba és a karokba.
  • A nitroglicerin (vérereket tágító gyógyszer) csökkenti a fájdalmat.
  • Légszomj.
  • Izzadás.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!