2024. március 29. péntek
More

    Diéta a pajzsmirigy egészségéért

    A jód egy ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri és elraktározza a jódot a vérből, ezért fontos, hogy elegendő élelmiszer és ivóvíz jusson szervezetedbe, ha pajzsmirigy-problémád van.

    A jód elengedhetetlen a magzati és a serdülőkori normál testi-lelki fejlődéséhez (40-60 mikrogramm 0-1 éves korig, 70 mikrogramm 2-3 éves korig, 90 mikrogramm 4-6 éves korig, 120 mikrogramm 7-10 éves korig, 11 éves kor felett 150 gramm, terhesség alatt 175 mikrogramm, szoptatás alatt 200 mikrogramm).

    A pajzsmirigyhormonok szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaciklust és a hőszabályozást. Fokozza a zsírok és fehérjék lebontását és emeli a vércukorszintet. Szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez  is.

    Hyperthyreosis diéta

    A pajzsmirigy túlműködése fokozott hormontermeléshez vezethet, ami gyorsabb anyagcserét és étvágyfokozódást okoz, de ennek ellenére súlycsökkenés, hypokalaemia, hasmenés és izzadás jelentkezik.

    A diéta célja az exacerbációk megelőzése, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Magas energiatartalmú (45-50 kcal/kg), magas fehérjetartalmú (1,2-1,3 g/kg), magas zsírtartalmú (1,2-1,3 g/kg) és magas szénhidráttartalmú (7-8 g/kg) étrend ajánlott, de fontos a kálium (3500 g/nap) is a megnövekedett energiaszükséglet kielégítésére. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a béta-karotin (sárgarépa, káposzta, csíra, tök, paradicsom, paprika) szabályozza a pajzsmirigy normál működését, ezért ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását kiemelten kell kezelni.

    Az étrend alapja a tej és tejtermékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és a gabonafélék. Mivel a hús és a húskészítmények fokozzák az anyagcserét, takarékosan fogyasszuk, ugyanezért a kávé, az erős tea, az energiaitalok, a kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek sem javasoltak.

    Diéta pajzsmirigy alulműködésre

    Pajzsmirigy-elégtelenség esetén sokszor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, amely során a hasnyálmirigy kevesebb hormont termel. Gyermekkori kreténizmusnak és felnőttkori mixoedemának hívják. A jódhiányos pajzsmirigy-diszfunkció a betegség egyik leggyakoribb formája, a megelőzéshez a jódot táplálékfelvétel útján érdemes bevinni. A hiány elkerülése érdekében napi 100 mikrogramm jód szükséges, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz vagy jodid tabletta formájában is be lehet venni.

    Ha a beteg túl sok jódot fogyaszt, akkor nem kell attól tartani, hogy az egészségre ártalmas lehet, hiszen a felesleges jód a vesén keresztül ürül ki. A diéta céljai a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszüntetése.

    Az étrend legyen energiaszegény (25-30 kcal/kg), telített zsírsavból kevés és normál koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitaminokban és rostokban gazdag legyen. A legtöbb jód a tengeri halakban (tőkehal, lazac, hering) és a kagylókban található, a legkevesebb pedig a gyümölcsökben, de bevitelük rosttartalmuk miatt elengedhetetlen. Egyes zöldségek jódban is gazdagok, például a bab, a spenót, a paradicsom, a karfiol, de kerülni kell a fejes- és a kelkáposztát, a retket, a repcét, mert jódhasznosítást gátló anyagokat tartalmaznak. A húsban és húskészítményekben lévő jód mennyisége az állatok takarmányától és vízétől függ.

    Általános életmódunk és étrendünk hatással van a pajzsmirigyhormonok szabályozására, termelésére és felhasználására. Ezért azt is fontos megérteni, hogy más gyógyszerek vagy élelmiszerek milyen hatással lehetnek, és milyen irányba halad a hormonszintünk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!