2023. március 25. szombat
More

  Omikron elleni oltás: a leggyakoribb mellékhatások

  A legújabb, a Pfizer és a Moderna által gyártott kétkomponensű emlékeztető hatékonyan véd az omikron, valamint a koronavírus korábbi variánsai ellen is. Azonban az omikron elleni oltás, akárcsak a többi covid elleni vakcina, egyeseknél mellékhatással járhat. A közegészségügyi szakértők szerint erre számíthat az omikron elleni emlékeztető oltás beadása után.

  Omikron elleni emlékeztető oltás mellékhatásai

  Az új, emlékeztető vakcina tünetei nem különböznek a korábbi Covid-19 vakcinákétól – mondta Dr. Kelen Gabor, a John Hopkins Egyetem sürgősségi orvostudományi tanszékének igazgatója. A legtöbben 6-12 órával az oltás után kezdik rosszul érezni magukat, és a tünetek általában 24-36 órán át tartanak.

  Az alábbiak az omikron elleni emlékeztető leggyakoribb mellékhatásai:

  1. Fájdalom az oltás helyén

  Dr. Waleed Javaid, a Mount Sinai Downtown kórház epidemiológusa szerint az omikron emlékeztetőnek az egyik leggyakoribb mellékhatása a fájdalom vagy érzékenység azon a területen, ahol az injekciót beadták.

  2. Láz és hidegrázás

  Ahogy az immunrendszer reagál a vakcinára, láz vagy hidegrázás jelentkezhet. Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) kutatásai szerint nem ritka, hogy az omikron emlékeztető oltás beadása után 40 Celsius-fokos láz lép fel.

  3. Izomfájdalmak

  Ahogyan bármely vírusos megbetegedés okozhat fájdalmat az egész testben, Kelen szerint az omikron emlékeztető után is fájhatnak az izmok és az ízületek.

  4. Fáradtság

  Sokan panaszkodnak arra, hogy fáradtnak érzik magukat az omikron booster után. Egyeseknél pedig mentális köd is felléphet.

  Mire számíthat az omikron elleni emlékeztető beadása után?

  “Ha már megkapta az eredeti koronavírus elleni oltásokat, akkor ne számítson semmi másra ennél az emlékeztető oltásnál” – mondta Dr. Kelen, majd hozzátette, hogy a legyengült immunrendszerű embereknél, például az időseknél, a szteroidokat szedőknél vagy kemoterápiás kezelés alatt állóknál kevesebb mellékhatás jelentkezhet, mivel az immunrendszerük gyengébb.

  Forrás: egeszegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!