2023. április 1. szombat
More

  Vitaminhiány okozhatja a hátfájást?

  A hátfájást számos körülmény okozhatja. Néha a tápanyag hiánya is probléma lehet.

  A férfiaknál talán a leggyakoribb fájdalom a hát- és derékfájás, valamint a lábfájdalom. A legtöbb esetben ezek az életkorral vagy a magas fizikai aktivitással kapcsolatosak, de sok esetben a táplálkozás hiánya állhat a fájdalom hátterében. Ebbe a D-vitaminnak erős beleszólása van.

  D-vitamin

  A D-vitamin – melynek neve nem helyénvaló, mert ez egy hormon – elképesztő hatással van a szervezet működésére. Most, egy világjárvány idején az immunrendszerre gyakorolt ​​hatása miatt lehet a legszembetűnőbb. Valójában itt is létfontosságú szerepet játszik, de a D-vitamin hatással lehet mentális egészségünkre vagy termékenységünkre, valamint csontszerkezetünkre és izomfájdalmakra is.

  Az, hogy hát-, sőt derékfájásunk van, a túlterheltséggel, és persze mozgásszervi degenerációval is összefügghet – a háttérben akár porckopás is állhat. Azonban a D-vitamin hiánya is okozhat ilyen tüneteket, ezért érdemes megfontolni pótlását.

  A vitaminhiány okai

  A D-vitamin nem kerülhet a szervezetbe táplálékkal, mert valójában nincs jelen az élelmiszerekben. A forrás a napfény, ennek hatására testünk termeli a hormont. Alapértelmezés szerint 20-30 perc napfény az arcunkon és az alkarunkon lehetővé teszi, hogy megfelelő mennyiségben jussunk hozzá.

  Sajnos azonban Magyarországon a felnőttek közel 90%-a egész évben küzd D-vitamin-hiánnyal, vagyis pótolni kell a vitamint, ha el akarod kerülni a D-vitamin-hiány kellemetlen, fájdalmas, sőt veszélyes tüneteit.

  Pótlása

  A D-vitamin elérhető legjobb formája a D3-vitamin. Szerencsére manapság szinte minden D-vitamin készítményt ebben a formában állítanak elő, így nincs gond. A D-vitamin elérhetősége azonban nem csak a formájától függ. Más anyagok elősegítik a felhasználását. Ez talán jobban megérthető egy példával. Ha vasat szedünk, ügyelni kell arra, hogy az vas-glükonát formában legyen, mivel a szerves kötések lényegesen jobban hasznosítják az összes anyagot. De a legjobb a vas felszívódása húsból, májból, hiszen számtalan segédanyag segítheti a felszívódást.

  A segédanyagok jelenlétét is figyelembe kell venni a D-vitamin (vagy bármely más anyag) kiegészítésénél. Bonyolultan hangzik, de a valóságban azt jelenti, hogy érdemes komplex, azaz több összetevőből álló vitaminkészítményt választani. Például a kalcium, az A- és K-vitamin, a magnézium és még sok más szükséges a D-vitamin megfelelő felhasználásához. A szerves kötésű formák is kritikusak, mivel 80 százalékkal növelik a kihasználtságot.

  Mivel egyre több adat mutatja, hogy fontosabb anyagról van szó, mint azt korábban gondolták, a D-vitaminnal kapcsolatos kutatások egyre bővülnek. A D-vitamin túladagolása ugyan lehetséges, de ez nem ilyen egyszerű, és mivel a magyarok túlnyomó többsége még mindig D-vitamin-hiánnyal küzd a nyári hónapokban is, a megfelelő vitaminkészítmény szedése sem okozhat gondot.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!