2024. április 20. szombat
More

    Ezért van szükséged D3-vitaminra

    A D3-vitamint napfény-vitaminnak is nevezhetjük, mert a napfény hatására a bőrünkben termelődik.

    Fényvédő használata nélkül, napi legalább 1 órás teljes testes napozással elegendő D3-vitaminhoz juthatunk. Szinte senki sem teszi ezt meg, akár Magyarországon, akár az Egyenlítő mentén élünk, mert félünk a nap káros hatásaitól és a bőrráktól.

    A tekintélyes New England Journal of Medicine szerint a D-vitamin-hiány ma már világszerte jelen van. A krónikus D-vitamin-hiányról mára kimutatták, hogy olyan állapotokhoz kapcsolódnak, mint a gyulladásos (autoimmun) betegségek, az influenza, a vastagbélrák vagy a pikkelysömör.

    D3-vitamint szedése, ajánlott, ha nagyon kevés időt töltesz napon, nem mediterrán területen élsz, változó- vagy időskorban vagy, terhes kismama vagy, bármilyen gyulladásos betegségben szenvedsz, pikkelysömöröd vagy krónikus ekcémád van, autoimmun beteg vagy hipertóniás vagy, prosztata-, végbél-, petefészek-, mell- vagy bőrrákod alakult ki, csontritkulásod van, depressziós, meddő és/vagy PCOS beteg vagy.

    A D3-vitamin egy lipofil vitamin, azaz zsírokban oldódik. Éppen ezért a tökéletes bevitel a bőrünkön keresztül történhet. Ezt megtehetjük napozással vagy D3-vitaminos krém használatával.

    Biológiai aktivitását tekintve a bőrben UV-sugárzás hatására termelődő D3-vitamin a legaktívabb komponens. Először a májban, majd a vesékben alakul át aktív 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriol).

    Sok mítosszal ellentétben a D-vitamin nemcsak a csontjainkra van hatással (a D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, ami közvetlenül befolyásolja a csontképződést), hanem számos egyéb funkciója is van az emberi szervezetben.

    Kutatások

    Az elmúlt években a kutatók újrakezdték a D-vitamin kutatását, és számos új és érdekes tanulmányt publikáltak a témában.

    Az igazság az, hogy évtizedek óta nagyon komoly nemzetközi kutatások kezdték megvilágítani a D-vitamin fontos szerepét a rák és más gyulladásos és autoimmun folyamatok leküzdésében, de bizonyos ellenérdekek ezt lehetetlenné tették.

    Most azonban sikerült újrakezdeniük, illetve folytatni tudják kutatásaikat, vizsgálataikat, különösen az Egyesült Államokban, ami egyre jobban tudatosítja bennünk, hogy a D3-vitamin miért olyan hasznos a rák és az autoimmun betegségek elleni küzdelemben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!