2024. március 29. péntek
More

    Tippek aranyér esetére

    Az aranyér a végbél nyálkahártya alatti vénáinak kóros kitágulása és duzzanata, amelyet az örökletes gyenge kötőszövet mellett életmódbeli tényezők okoznak. A betegség leggyakoribb oka az alultápláltságból eredő gyakori székrekedés, a hasmenés, a mozgásszegény életmód és az elhízás. Elhelyezkedésétől függően a külső vagy a belső aranyér tünetmentes lehet, de olyan kellemetlen érzésekkel járhat, mint a vér a székletben, váladékozás, viszketés, vagy súlyosabb esetben a vénaköteg kifordulása és erős fájdalom.

    A végbél sűrű, ráncos bőrfelülete nehezen tisztítható, mégha nem is kóros. Az emberek bipoláris életmódja miatt a végbél a fenékpartok közé szorul, ami megnehezíti a hozzáférést és a szellőzést, ami könnyen kórokozók szaporodásához vezethet.

    Egyre többet kell takarítani a területet, főleg egy székletürítés után, ami az apró barázdákban is szennyeződhet. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a WC-papír a leggondosabb használat mellett is csak felületes. Ezenkívül a száraz papír könnyen károsíthatja a bőrt, és további gyulladást okozhat. A törlőkendő sem a legjobb megoldás, mivel a benne lévő vegyszerek gyakran különösen irritálják az érzékeny, gyulladt, esetleg vérző területeket.

    Az aranyér tisztításának legjobb módja, ha folyó vízzel, bidével vagy zuhannyal öblítjük le, és minden székletürítés után ajánlott reggel és este használni. Ha a víz mellett szappant is használunk, a hagyományos lúgos változat helyett inkább az intim területekre kifejezetten ajánlott antiallergén szert válasszunk. Mindig ügyelj arra, hogy a víz hőmérséklete kellemes legyen, a víz áramlása pedig gyengéd és soha ne legyen erős, mert még ez is károsíthatja a feszes, gyulladt bőrfelületeket.

    A törölközőkkel is legyél óvatos: válassz puha, száraz törülközőt, amely jó nedvszívó képességgel rendelkezik, és inkább itasd fel magadról a vizet, ne dörzsöld a bőröd. Ha pedig olyan helyen jársz, ahol nincs lehetőséged alaposan kimosni, használhatsz csapvízbe mártott vattacsomót vagy papírtörlőt „vészhelyzeti tervként”, amit észrevétlenül magaddal viheted egy nyilvános mosdóba.

    A kialakult aranyérnél az állapot súlyosbodásának megelőzése érdekében a tiszta bőrfelület célzott ápolása, kezelése javasolt. A gyógyszertárból olyan kúpokat és kenőcsöket vásárolhatsz ehhez, amelyek vény nélkül kaphatóak. E.coli baktériumokat tartalmaznak, amelyek egy már kialakult gyulladásra alkalmazva természetesen erősítik az immunitást és elősegítik a sebgyógyulást.

    Megelőzésként a kamilla, körömvirág vagy mogyorólevél kivonatát tartalmazó gyógynövényes krémek, kúpok használata javasolt, akár tünetmentes aranyér esetén is. Ezek a hatóanyagok segítenek megelőzni a repedésveszélyt, akárcsak a szukralfátot tartalmazó kenőcsök, amelyek védőbevonatot képeznek a bőrön és védik a nyálkahártyát, miközben gyulladáscsökkentő és természetes antibakteriális hatásai révén serkentik a hámlást. Az aranyér kezelésére alkalmas formulák nagymértékben enyhíthetik a fájdalom tüneteit, csakúgy, mint az érfalat erősítő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, szájon át szedhető gyógynövény-bioflavonoidok hozzáadása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!