2024. április 19. péntek
More

    A székrekedés okai. Te tudtad ezt?

    Sokan szenvednek alkalmankénti vagy krónikus székrekedéstől, melynek hátterében komolyabb hormonális egyensúlyhiány is állhat – például pajzsmirigy alulműködés!

    A székrekedés a székletürítés mennyiségének és gyakoriságának csökkenése a lassabb bélmozgások miatt, valamint a túlzott erőlködést a székletürítés közben a vastagbélbe visszaszívott felesleges víz miatt.

    A gyakori tünetek közé tartozik a puffadás, a hasi fájdalom, a teltségérzet és a kellemetlen közérzet. A probléma lehet elsődleges vagy másodlagos, attól függően, hogy van-e mögötte valamilyen alapbetegség.

    A székrekedés életkortól és nemtől függetlenül előfordulhat, és gyakran a rossz életmód számlájára írják. Ha a probléma rejtélyes és régóta fennáll, érdemes másodlagos formákra gyanakodni, például a fő panaszt autoimmun betegség, hormonális egyensúlyhiány, idegrendszeri problémák vagy belgyógyászati gond okozza.

    Hormonális zavarok, amik székrekedést okozhatnak

    A túl sok pajzsmirigyhormon lelassíthatja az egész szervezet működését, ezért a betegek gyakran krónikus székrekedéssel küzdenek. A panaszok általában megoldódnak, ha a TSH, T3 és T4 szintek gyógyszeres kezeléssel normalizálhatók. A jód és a szelén szedése is hasznos lehet, de csak orvosi engedéllyel, hiszen vannak pajzsmirigy-problémák, amin a jód csak ront!

    A mellékvese diszfunkció hasmenést és székrekedést is okozhat. Érdemes tudni, hogy a magas kortizolszintet Cushing-szindróma is okozhatja, ami kezelést igényel!

    A mellékvesekéreg a kortizol mellett aldoszteront termel, amely a só- és vízháztartásért felelős. Ha a térfogat növekszik, Conn-szindrómáról beszélünk, amelyet tartósan magas vérnyomás, székrekedés, izomgörcsök, fejfájás és gyakori vizelés jellemez. Oka a mellékvesekéreg daganata.

    A mellékvese-elégtelenség kezelése az októl függ, így a gyógyszeres kezelés mellett a műtét jelenthet megoldást.

    A cukorbetegek gyakran szenvednek székrekedéstől, ami a betegség szövődményével, a neuropátiával magyarázható. Az idegkárosodás ekkor a vastagbél mozgását is befolyásolja, így annak aktivitása csökken, székrekedés lép fel. Gyógyszerrel vagy inzulinterápiával kezelik, és nagyon fontos az egyénre szabott életmódterv is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!