2024. április 19. péntek
More

    A rekedtség lehetséges okai és kezelése

    Mindenki tudja, milyen érzés, ha kapar a torka, nyelési nehézségei támadnak és elmegy a hangja. A rekedtségnek számos oka lehet. De mi is történik tulajdonképpen, amikor elmegy a hangunk, és hogy kezelhető a rekedtség?

    Milyen okai lehetnek a rekedtségnek?

    A rekedtséget közvetlenül a hangszalagok gyulladása okozza, ennek hátterében azonban állhat például fertőzés, túlterhelés vagy daganat. Rekedtség kialakulhat operáció után, de okozhatja pseudokrupp, kémiai anyagok, melyek ingerlik a nyálkahártyát, valamint dohányzás vagy allergia. Rekedtséggel jár a diftéria, a tuberkolózis és a Hashimoto-thyreoiditis is.

    Ha a rekedtség két hétnél tovább tart és erős fájdalom vagy légszomj kíséri, keressen fel fül-orr-gégész szakorvost! Az orvos a rekedtség fennállásának időtartamából és a további tünetekből, ami lehet láz, fájdalom vagy légzési nehézség, megállapítja, milyen betegség okozza a panaszt. Megkérdezi, átesett-e operáción, vagy kapcsolatba került-e valamilyen kémiai anyaggal, vegyszerrel (pl. ammónia, sósav).

    A rekedtség kezelése

    Ha a rekedtséget megfázás vagy a hangszalagok enyhébb megerőltetése okozza, akkor a nyálkahártya duzzanata otthon is kezelhető. Ha ennél komolyabb ok áll a háttérben, akkor orvosi kezelésre van szükség. Ennek eldöntését minden esetben bízza orvosra! Ne állítson fel öndiagnózist!

    Mit tehet, hogy javuljon az állapota?

    • A legfontosabb teendő, hogy kímélje hangszalagjait! Kerülje a beszédet, a suttogást is, mivel az is nagy megterhelést jelent a hangszalagoknak.
    • A meleg gyógynövényteák, például a kamilla, enyhítik a torokban a kaparó érzést. A szopogató tabletták fokozzák a nyáltermelést, és nedvesen tartják a torkot.
    • A száraz levegőt, ami főleg télen jelent gondot, nedvesítheti párásítóval, vagy tegyen nedves kendőt az orra elé, és azon át vegye a levegőt!
    • Az aktív és a passzív dohányzás is tabu!

    A rekedtség orvosi kezelése

    Bizonyos körülmények között szóba jöhet antibiotikumos kezelés. A hangszalagokon kialakult polipot, ödémát, daganatot mindig műtéti úton kell eltávolítani. Többnyire elegendő egy mikrosebészeti beavatkozás vagy lézeres műtét is. Mindkét módszer kíméletes és viszonylag kevés vérzéssel jár. A rosszindulatú tumor operációval, kemoterápiával vagy sugárkezeléssel gyógyítható, vagy ezek kombinációjával.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!