2024. április 25. csütörtök
More

    Műtét? Ezekkel a gyógynövények fogyasztását mellőzd!

    Minden műtét magában hordozza az összes kockázatot, ezért érdemes előre mérlegelni minden kockázatot növelő lehetőséget.


    Egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok, szinte minden otthonban megtalálható néhány gyógytea vagy étrend-kiegészítő. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes termékek használatát a műtét előtt abba kell hagyni, mert fokozhatják a vérzést.

    Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    Gyógynövények, amelyek fokozzák a vérzékenységet

    A műtét előtt nem csak a tartós gyógyszeres kezelésre, hanem a hagyományos gyógynövényes szerekre is érdemes gondolni, ugyanis egyes gyógyszerek jelentősen növelhetik a szervezet vérzését, ezért a legtöbbet a műtét előtt 2 héttel le kell állítani. Ezenkívül bizonyos növények nemcsak a műtétet bonyolítják, hanem növelik a fertőzés kockázatát is, növelve a műtét utáni fájdalom és hegesedés kockázatát.

    FONTOS: Vérzékeny betegeknek tanácsos kerülni a következőket:

    Ginzeng

    Jól ismert elme- és állóképességi gyógynövény, így sokan gyógymódként vagy általános egészségjavítóként használják. Sokan azt gondolják, hogy ettől a műtét is jobban viselnék, de az az igazság, hogy nagymértékben növeli a vérzési problémákat, mert emeli a vérnyomást. A műtét előtt egy héttel javasolt abbahagyni a szedését, de műtét után, gyógyulás alatt sokat segíthet, hiszen gyorsítja a gyógyulást.

    Fokhagyma

    A fokhagyma-tabletta kiváló immunerősítő, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint megelőzi a különböző szívbetegségeket. Számos pozitívuma ellenére egy héttel a műtét előtt abba kell hagyni, mert nagymértékben hígíthatja a vért. Arra is érdemes odafigyelni, hogy fokozza a véralvadásgátlók hatását, ezért lehetőleg ne használd mindkettőt huzamosabb ideig!

    Ginkgo biloba

    A memóriajavító gyógynövények kedvelt étrend-kiegészítő a fiatalok és idősek körében, emellett az érrendszerre is pozitív hatással van. Javasoljuk, hogy a műtét előtt 2 héttel hagyd el, mert fokozhatja a vérzést (különösen az agyban).

    Gyömbér

    Kiváló gyomorserkentő, ezáltal csökkenti az émelygést és segít megfázás esetén, ugyanakkor gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén fájdalom- és lázcsillapító. Hátránya viszont, hogy „vérhígító” hatása miatt gátolja a véralvadást, ezért a műtét előtt egy-két héttel hagyjuk abba a szedését, de műtét után érdemes használni, mert csökkenti az esetleges posztoperatív szövődmények kellemetlenségeit.

    Ajánló   Medvehagyma

    Halolaj

    Bár nem növényi eredetű, az omega3-ban gazdag halolaj jótékony hatásai széles skálán mozognak: a bőrápolástól a szív erősítésén át a koleszterinszint csökkentéséig mindenre jó, és nem csoda, hogy egyre több otthonban található meg. Ugyanakkor fokozhatja az erős vérzést, ezért a műtét előtt 4-7 nappal javasolt abbahagyni a szedését.

    Medvehagyma

    A Tavaszi Erdei Gyógynövénytúra legkedveltebb növénye a medvehagyma, melynek értékes hatóanyaga „varázserővel” bír: C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer működését, hurutos hatással van a felső légúti betegségekre. Antiszeptikus és baktériumölő tulajdonságainak köszönhetően növeli az étvágyat és enyhíti az emésztési zavarokat. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, így természetes módja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének. Gyakran használják nehézfémek (pl. amalgám, ólom, arzén) eltávolítására is. A fokhagymához hasonlóan az enyhe vérlemezkék is véralvadásgátló hatással rendelkeznek, ami növelheti a vérzés kockázatát.

    Orbáncfű

    Kiváló antidepresszáns, hangulatjavító, stresszoldó tulajdonságai miatt egyre népszerűbb növény. Ezenkívül kimutatták, hogy támogatja az immunrendszert, és vírusellenes a HIV, herpesz, hepatitis B és C vírusok ellen! Emésztési problémák kezelésére is használható, mivel görcsoldó, emésztést serkentő, savcsökkentő és epeserkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Fontos azonban, hogy ne vegyük vérhígítóval! Csökkenti a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, antiepileptikumok és fájdalomcsillapítók hatékonyságát is! Nem alkalmas asztmás diffúzorokhoz, fehéreknél fényérzékenységet okozhat, ezért fogyasztás után napozás nem javasolt!

    Ligetszépeolaj

    Rendkívül gazdag esszenciális telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek lassítják az érelmeszesedést. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Értékes forrása az omega-6 zsírsavnak, amely enyhíti a menstruáció előtti tüneteket és segít szabályozni az anyagcsere folyamatokat. Az orbáncfűhöz hasonlóan gátolja az idegkárosodást (neuropathia), amely a cukorbetegség szövődménye. Külsőleg drámai javulást érhetünk el ekcéma esetén a száraz, gyulladt bőrön. Csökkenti a bőrviszketést és felgyorsítja a műtéti hegek regenerálódását. A legújabb kutatások pozitív eredményeket hoztak az ADHD és a figyelemhiányos rendellenesség kezelésében. Hátránya sajnos, hogy az epilepsziás betegek és a vérhígítót szedők ne fogyasszák, mert súlyosbíthatja a vérzéses tüneteket!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!