2024. április 25. csütörtök
More

    Tápanyagok, amelyek segítik megállítani a férfi kopaszodást

    A férfi kopaszodás okai című cikkünkben már írtunk a kopaszodás egyes okairól, most azonban kibővítettük ezt.

    A férfi test tápanyaghiánya számos folyamattal jár, beleértve a növekvő meddőségi problémákat is. De mi köze ennek a hajhulláshoz, kopaszodáshoz? Ezért erre a két helyzetre a tápanyagellátásban találjuk a megoldást.Ráadásul a férfi hormonok is közrejátszanak.Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.

    A férfiak kopaszságával kapcsolatosan egy fogalommal kell tisztában lenni. Az androgén alopecia vagy férfias kopaszság. Sokan tudják, hogy ez a férfi hormonoknak és az androgéneknek, egészen pontosan a tesztoszteronnak köszönhető. Vagyis nincs mit tenni, genetikailag be van kódolva, hogy megkopaszodnak. Ebben a formában azonban ez nem igaz.

    Valójában genetikai érzékenység kérdése, és a tesztoszteronnak is van köze hozzá, de nem közvetlenül ez okozza. A problémát a férfi nemi hormonból álló anyag, a dihidrotesztoszteron vagy röviden DHT okozza. Természetesen a DHT szükséges és „jó” anyag, de a hátránya az, hogy sok férfi genetikailag hajlamos kevesebb tápanyag fogyasztására DHT jelenlétében. Egyszerűen fogalmazva, a DHT befolyásolja a szőrtüszők működését, ami sajnos hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet.

    A férfiak kopaszságának nagy része a DHT hatására alakul ki, de makrotápanyag-hiány is okozhatja, hiszen a vas, a C-vitamin, a biotin, a folsav, a cink és még sok más nélkülözhetetlen a hajhagymák megfelelő működéséhez. A megoldás a táplálkozásban rejlik.

    A cink okozta hajhullásról itt olvashatsz bővebben.

    Ha ugyanis nagy a tápanyagmennyiség, a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok bevitele a hajhagymákban bár csökkent, de nem olyan súlyos, mint a tápanyaghiány esetén. De a táplálkozás itt egyszerűen nem elég!

    A világ lakosságának negyede táplálkozási hiányosságoktól szenved, elsősorban életmódunk és étkezési szokásaink miatt. Összességében kevesebb tápanyagot juttatunk szervezetünkbe, viszont a stressz és a környezeti hatások miatt több tápanyagot használunk fel. Ennek eredményeként a szervezet gyakran már nem képes fenntartani az olyan rendszereket, mint az élénk, dús haj, mert ez nem létszükséglet.

    Bár ez az elv tönkreteszi a férfiak termékenységét, globális problémává vált, nem csak a hajat tekintve. Ezért a megfelelő táplálék-kiegészítés szükséges a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez – és ezáltal az egészséges hajkoronákhoz.

    Mivel a szervezet minden tartalékának feltöltése a cél, mindenképpen érdemes komplex készítményt választani. De ami még fontosabb, keress olyan férfi vitaminokat, amelyek szerves kötőanyagokat tartalmaznak. Ezek tulajdonképpen a -citrát és -glükonát kombinált formái, és hasznosulásuk 80%-kal nő! Több lesz beépítve, és több lesz elérhető a szükségtelen funkciók fenntartására!

    Valójában legalább 2-3 hónap kell ahhoz, hogy a változások megnyilvánuljanak, de fizikai állapotától függően ennél több is lehet. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a hajhullást betegségek és egyéb orvosi ellátást igénylő problémák is okozhatják, vagyis ha a hajhullás a pótlás után is fennáll, szakemberrel való konzultáció javasolt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!