2024. április 19. péntek
More

    Mik a húgyúti fertőzés tünetei, és hogyan kezelhetjük őket?

    Az egyik leggyakoribb húgyúti betegség a hólyaggyulladás. A statisztikák szerint a nők közel 80%-a tapasztalt úgynevezett „felfázás” tüneteket. A betegséget azonban a húgyhólyagba kerülő kórokozók okozzák, a megfázás helytelen elnevezése ellenére. Leggyakoribb kórokozóik a baktériumok, különösen a bélbaktériumok, amelyek közül az Escherichia coli a leggyakoribb. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a Klebsiella, az Enterobacter és a Proteus jelenlétét.

    A páciens rendszeres vizelésre, görcsökre panaszkodik, de nem, vagy csak néhány csepp vizelet jön ki, amihez erős égő és fájdalmas érzés társul. Előrehaladott stádiumban néha vérzés léphet fel. Ha a fertőzés nem korlátozódik a hólyag területére, hanem a vesét is érinti felszálló gyulladás formájában, láz és súlyos következmények léphetnek fel.

    Sokan a jelek szerint éppen gyógyulófélben voltak a betegségből, és nem sokkal később ismét fellángoltak a panaszok. A következő tényezők különösen érzékenyek lehetnek a húgyúti fertőzésekre: férfiaknál prosztata megnagyobbodás, húgyhólyag merevség, húgycsőszűkület miatti vizeletvisszatartás, húgyhólyagkövek nőknél, különböző eredetű nőgyógyászati ​​gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátló tabletták, menopauza).

    Kezelése

    A tünetek megjelenésekor teljes vizelet- és üledékvizsgálatot kell végezni, súlyosabb tünetek és ismétlődő fertőzések esetén a kezelés megkezdése előtt javasolt vizelettenyésztést kérni a laboratóriumtól. Ezt követően az oki terápia mindenképpen az antibiotikumos kezelés, egyszerűbb esetekben esetleg csak egy-két napig adható antibiotikum tartalmú granulátum formájában.

    Súlyosabb vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikumokkal kezdünk, amelyek később a vizelettenyésztési eredmények alapján módosíthatók a kórokozó érzékenysége alapján – ismertették a szakemberek. Ezenkívül a húgyúti fertőzések legfontosabb kezelése a folyadékbevitel.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!