2024. március 29. péntek
More

    Hogyan diagnosztizálják és kezelik az orvosok a húgyúti fertőzéseket?

    Ha úgy gondolod, hogy húgyúti fertőzésed lehet, tájékoztasd a kezelőorvosodat a tüneteidről, és kezdd el egy vizeletvizsgálattal. Szükséged lehet más vizsgálatokra is. A vizeletvizsgálat ellenőrzi a vizeletmintát fehérvérsejtek, vér és baktériumok szempontjából.
    A vizeletkultúra egy másik teszt, amely képes megtalálni a fertőzést okozó baktériumok típusát, ami segít az orvosodnak kiválasztani neked beadandó antibiotikumot.
    Kétféle UTI létezik: egyszerű és bonyolult.

    Az egyszerű húgyúti fertőzések normális húgyúti rendszerű egészséges embereknél fordulnak elő. A szövődményes húgyúti fertőzések olyan embereknél fordulnak elő, akiknél rendellenes a húgyutak, vagy ha az antibiotikumok nem tudják kezelni a fertőzést okozó baktériumokat. A húgyúti fertőzésben szenvedőknek gyakran bonyolultak a betegségei.

    Ha bonyolult húgyúti fertőzéseid vannak, kezelőorvosod urológushoz utalhat be további vizsgálatok elvégzésére, hogy megtudja, miért kaptad el a húgyúti fertőzést. Ebben az esetben olyan teszteket kaphatsz, mint például:

    • Vizeletkultúra és vizeletvizsgálat
    • Vérvétel
    • Röntgensugarak, CT-vizsgálatok, MRI-k vagy ultrahangok a húgyutak kimutatására
    • Cisztoszkópia, amelynek során orvosod hosszú, vékony műszert helyez a húgycsőbe (a vizeletet a testből kivezető csőbe), hogy a hólyag belsejébe nézzen.
    • Intravénás pyelogram, egy röntgenvizsgálat, amely festéket használ, hogy orvosod jobban lássa a húgyúti rendszert. Ezt mostanság ritkán teszik meg.

    Nem kapnád meg ezeket a teszteket, ha egyszerű UTI-d van, és nem szoktad gyakran elvégezni őket. Ha terhes vagy, és húgyúti fertőzésed van, feltétlenül keresd fel orvosodat, mielőtt az problémákat okozna a terhességgel.

    Kezelések

    A legtöbb húgyúti fertőzést baktériumok okozzák. Ha ez a helyzet, akkor antibiotikumot kell szedned. Egy egyszerű hólyagfertőzésben szenvedő fiatal nő antibiotikumot írathat fel, amely csak néhány napig tart. Ha tüneteid visszatérnek, további vizsgálatokat végezhetsz, hogy kizárj más problémákat.

    Hosszabb ideig szedhetsz antibiotikumot, attól függően, hogy mi okozta a fertőzést, és mennyi ideig van húgyúti fertőzésed, vagy ha olyan fertőzésed van, amely nem múlik el. A férfiaknak általában hetekig antibiotikumot kell szedniük, ha a fertőzés a prosztatában van. Ezt fontos megtenni annak érdekében, hogy a fertőzés ne okozzon komoly problémákat.

    Be kell venned a felírt összes tablettát, és követned kell az utasításokat, hogy időben bevedd – még azután is, hogy jobban érzed magad. Ha kérdésed van, kérdezd meg kezelőorvosod vagy gyógyszerészed. Ezenkívül sok vizet kell inni, hogy az segítsen kimosni a baktériumokat a húgyúti rendszerből.

    Ha fájdalmaid vannak a húgyúti fertőzésed miatt, érdemes gyógyszert bevenned erre – és próbáld ki a melegítőpárnát is. Ha a tüneteid nem múlnak el az antibiotikumok bevétele után, további vizsgálatra lehet szükség.

    Ha húgyhólyag- és vizelési fájdalmaid vannak, hólyag érzéstelenítőt kaphatsz a hólyag és a húgycső irritációjának megfékezésére. Attól függően, hogy melyik hólyagfájdalomcsillapítót szeded, a vizelet színe vöröses-narancssárgára vagy akár kékre változhat.

    Sebészet

    Nem valószínű, hogy műtétre lesz szükséged, de lehet, ha a húgyúti gyulladásodat anatómiai probléma okozza, vagy ha elzáródás, például vesekő vagy megnagyobbodott prosztata az oka.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!