2024. április 25. csütörtök
More

    Miért fontosak az ásványi anyagok?

    Asztalunk lehet bőségesen terített, mégis kiderülhet, hogy hiányoznak szervezetünkből a létfontosságú ásványi anyagok. Elsősorban a kalcium, a jód, a cink. A hiány okai étkezési szokásainkban keresendők.

    Kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket fogyasztunk. Sokszor a konyhában vesznek el az életfontosságú anyagok. Lehámozzuk, kioldjuk, kifőzzük és a főzővízzel kiöntjük őket. Pedig ásványi anyagok – a szövetek és a csontok építő elemei – nélkül az anyagcsere sem működhet megfelelően. Minden egyes sejtnek szüksége van az ásványi anyagok segítségére.

    Nagyobb megterhelés esetén, stresszes állapotban, túl sok alkohol és nikotin fogyasztásakor, de még erős hasmenés esetén is pótolni kell a szervezetből kifogyott ásványi anyagokat. Gyermekeknek és fiataloknak a csontozat, s a fogak kifejlődéséhez, a növekedéshez sok kalciumra, magnéziumra, foszforra, vasra, cinkre, fluoridokra és jódra van szükségük. Fiatal, fogamzásképes korban lévő nőknél gyakori a vashiány, mert a menstruációs vérzéssel sok vas ürül ki a szervezetükből. A terhes és szoptatós anyák szervezete persze ősidők óta alkalmazkodott új helyzetéhez: több ásványi anyagot követel, főleg kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és jódot. Idős korban rágási nehézségek, a gyomor és a bél megbetegedései, megváltozott étkezési szokások, vagy pedig bizonyos gyógyszerek szedése miatt jut kevés ásványi anyag a szervezetbe. Leggyakrabban a kalcium és a vas hiányzik. De gyakori az ásványi anyagok hiánya a fogyókúrázóknál is.

    Ha a szervezet nem kapja meg a szükséges ásványi anyagokat, funkcióiban zavar keletkezik. Ennek első jelei közismertek. Elesettnek, levertnek érezzük magunkat, fejfájásról panaszkodunk, hajhullás, bőrkiütések, mittesszerek jelentkeznek, idegesség, lábgörcs is keseríthet. Ne várjuk be ezt Ügyeljünk arra, hogy mindig egészséges és változatos legyen az étrendünk, fogyasszunk időnként ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtablettákat.

    Segítségképpen egy kis összefoglaló a legfontosabb ásványi anyagokról, szerepükről és lelőhelyükről:

    Nátrium – nélkülözhetetlen a vízháztartás kiegyensúlyozottságában és az izomfejlődésben. A konyhasó mellett a legtöbb élelmiszerben megtalálható. Túlzott mennyiségben azonban emeli a vérnyomást.

    Kálium – a szív és az izomzat működésében van szerepe. Lelőhelyei: zöldségek, gyümölcsök, húsfélék.

    Kalcium – a csontok és a fogazat építésében jelentős. A tejben és tejtermékekben található.

    Magnézium – az anyagcsere és az izomzat számára nélkülözhetetlen. Hántolatlan gabonafélék, mogyoró, dió, gyümölcsök és húsok tartalmazzák.

    Foszfor – a csontok, a fogazat és az izmok számára fontos. Tej, hús és kolbászfélék fogyasztásával juthatunk hozzá.

    Vas – a vörös vértestecskék képzéséhez szükséges. Húsokban, zöld színű zöldségekben, hüvelyesekben találjuk.

    Cink – a növekedést, sebgyógyulást segíti. Tojás sárgája, tej, gabonák, dió, mogyoró tartalmazzák.

    Jód – a pajzsmirigy működés rendkívül fontos anyaga. Tengeri hal, tej, jódozott só fogyasztásával juthatunk hozzá.

    Szelén – az ellenállóképesség javítása a szerepe. Megtalálható tengeri állatokban, gabonákban, húsban, dióban.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!