2023. március 27. hétfő
More

  Veszélyes lehet a tenyésztett lazac

  A tenyésztett lazac szervezete a vadon élő állatokénál sokkal több mérgező anyagot tartalmaz, és a húsában felhalmozódott vegyszerek mennyisége olyan nagy, hogy szakemberek a fogyasztás korlátozását ajánlják – írta a Science című amerikai tudományos folyóirat, amely több neves amerikai egyetem kutatóinak közös eredményeit ismertette.

  A problémát a vegyszerekkel szennyezett lazactáp okozza, amellyel a gazdaságokban tenyésztett állatokat általában etetik – figyelmeztet az amerikai tudományos szaklapban ismertetett jelentés.

  Az egészségügyi szakemberek többsége eddig erősen ajánlotta a halfélék, és különösen a lazac fogyasztását, mert a halhús az egészség szempontjából hasznos zsírokat, koleszterincsökkentő és keringési megbetegedések ellen védelmet nyújtó hatásáról ismert omega-3 zsírsavat tartalmaz.

  A most nyilvánosságra került megdöbbentő adatok alapján azonban a kutatók – környezetvédelmi szakemberekkel együtt – arra figyelmezetnek, hogy a jövőben érdemes körültekintőbben halat vásárolni. Követelik egyúttal, hogy ezentúl az élelmiszerforgalmazók pontosan tüntessék fel a portékán, hogy tenyésztett, vagy vadon élő lazacot kínálnak-e vásárlóiknak.

  Az Indiana Egyetem, az Albany Egyetem, illetve a Cornell egyetem munkatársai közös kutatási programjuk során 16 európai és amerikai nagyvárosban 700 lazac húsából vásároltak, s e mintákat elemezték tudományos alapossággal, s 13 önmagában is mérgező, sőt többségében rákkeltő vegyi anyag – ipari melléktermékek, illetve rovarirtók – jelenlétét, illetve annak mértékét vizsgálták.

  Mint megállapították, a Frankfurtban, Edinburgh-ben, Párizsban, Londonban, Oslóban, Bostonban, San Franciscóban és Torontóban árusított lazacok testében volt a legmagasabb a méregkoncentráció. Ezekben a városokban a helyzetet annyira súlyosnak ítélik a kutatók, hogy a fogyasztóknak azt ajánlják: havonta egy adagnál (kb. 25 dekagrammnál) többet semmiképpen se fogyasszanak belőle. Valamelyest jobb a helyzet Los Angelesben, Washingtonban, Seattle-ben, Chicagóban, New Yorkban és Vancouverben, ám itt sem tanácsos havonta két adagnál, azaz fél kilogrammnál többet enni e halféle tenyésztett változatából.

  A vadon élő lazac esetében viszont megengedett akár havi nyolc adag, azaz két kilogramm halhús elfogyasztása is.

  Egyes kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a halakon kívül néhány más élelmiszerben, köztük bizonyos olajos magvakban – elsősorban a diófélékben – illetve a lenmagban is jelentős mennyiségben megtalálhatóak az omega-3 zsírsavak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!