2024. március 19. kedd
More

    Ekcéma kezelése gyógyszerrel

    Az ekcéma különösen súlyos eseteiben a hagyományos alapvető gyógymódok gyakran meghozzák a kívánt megoldást. A lehetőségek tárháza azonban még nincs kimerítve. Az ekcéma orális gyógyszerekkel is kezelhető.


    A leginkább bevált hagyományos orális kezelés a szisztémás, azaz a már említett kortikoszteroidok szisztémás alkalmazása. Sajnos a hatása nem elég specifikus, abbahagyás után kiújul az ekcéma.

    A 331 nm-es UV-B vagy UV-A fénnyel végzett fototerápia szintén hatékony. Hátránya, hogy hosszú ideig tart, és a hosszú távú használat hajlamosít a bőrrák kialakulására.

    Egyes esetekben a klímaváltozás is segíthet a betegeknek. Részben az óceáni és alpesi levegő, amely alacsonyabb pollen és egyéb allergén tartalommal bír, segíthet. A szélsőséges időjárási viszonyok azonban nem kedveznek a gyógyulásnak.

    Az orális ciklosporin A egy immunszuppresszáns, amely eredetileg gombákból származik, és a szervátültetés során a kilökődés elnyomására használták. Hatékonyan enyhíti a gyulladásos folyamatot a bőrsejtek citokintermelésének csökkentésével. Mellékhatásai közé tartozik azonban, hogy mérgező lehet az idegrendszerre, magas vérnyomást okozhat, és növeli a rák kockázatát, ezért ezt a kezelést csak nagyon súlyos esetekben alkalmazzák, amelyek más kezelésekre nem reagálnak jól.

    Itt még meg kell említenünk a pszichoterápiát, ami minden helyzetben sokat segít.

    Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!

    Mivel az ekcéma kezelésének számos buktatója van, és nem mindig hozzák meg a kívánt eredményt, a betegek gyakran alternatív és természetes gyógyszerek ígéretéhez folyamodnak, hogy megoldást találjanak. Ezek többnyire hatástalanok, és csak kihasználhatják a betegek hiszékenységét, hogy placebóval értelmezett eredményeket érjenek el. Bizonyítottan hatékony és hasznos kiegészítő kezelésként a természetgyógyászat területén egyes gyógynövények jótékony hatásai, a rekreáció és a relaxáció, bizonyított ételallergia esetén, valamint a megfelelő gyógyvizekben való fürdőzés.

    Ha a gyulladt bőrfelület megfertőződik, akkor szükség lehet antibiotikumokra a baktériumok leküzdésére és bakteriosztatikus szerekre a vírusos vagy gombaellenes fertőzések kezelésére.

    Ellentétben azonban a kortikoszteroidokkal, amelyek hatékonyan csökkentik a gyulladást, de megakadályozzák a betegségek kiújulását és fellángolását, az ekcéma elleni gyógyszerek legújabb generációja olyan immunmodulátor, amely rövid és hosszú távon is csökkenti a fellángolások gyakoriságát és intenzitását. Ezek a kalcineurinként is ismert gyógyszerek monoterápiában kaphatók, ami azt jelenti, hogy a gondos bőrápoláson és tisztításon kívül nincs szükség más kezelésre. Pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de ismert, hogy csökkenti a T-limfociták aktivitását a sejtes immunválaszért felelős immunrendszerben. Az allergiás bőrben egyes sejtek az antigéneket is teljesen ártalmatlan anyagoknak tekintik. Felületükön hordozva ezek a sejtek stimulálják a T-limfocitákat, hogy reagáljanak az immunválaszra, az üzenetküldő anyag, az úgynevezett citokinek termelődése, többlépcsős láncreakcióban elindítva a gyulladásos folyamatot. Kimutatták, hogy az immunmodulátorok más bőrsejtekre is hatnak, amelyek részt vesznek a túlzott bőrgyulladás folyamatában.

    A leggyakoribb mellékhatások a bőr átmeneti égése, bőrpírja és viszketése az alkalmazás helyén, amelyek gyakorisága és intenzitása rövid ideig csökken, ahogy a bőr gyógyul.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!