2024. április 25. csütörtök
More

    Borral a rák ellen

    Köztudott, hogy a bor mérsékelt mértékben jótékony hat a szívre, de az újdonságnak számít, hogy a rák kialakulásának a veszélyét is csökkenti – erre jutottak azok a francia kutatók, akik 34 ezer kelet-franciaországi lakost kísértek figyelemmel. A rák miatti halandóság 20 százalékkal csökkent olyan emberek esetében, akik mértékkel fogyasztottak alkoholt, vagyis naponta két-három pohár bornak megfelelő mennyiséget ittak” – mondta az AFP-nek az Epidemiology című amerikai szaklapban közölt tanulmány egyik szerzője, Dr. René Guéguen.

    Az összes halálokot vizsgálva az eredmény még markánsabb: a mértékletes alkoholfogyasztók körében 30 százalékkal alacsonyabb a halálozási ráta, mint az alkoholt nem fogyasztók körében. Ezen az arányon nem változtat, hogy dohányzókról, hajdani dohányzókról vagy nem dohányzókról van szó. Egyéb meghatározó elemek – testmozgás, társadalmi státusz és kulturális színvonal – számításba vétele nem módosítja a rák miatt bekövetkezett halálesetek adatait. A szívinfarktusos halálesetek közel 30 százalékos csökkenése megerősíti, hogy a szívnek jót tesz a mérsékelt alhokolfogyasztás.

    Az eddigi eredmények megerősítése végett tovább folynak az elemzések és szélesebb körű minta készülhet a rákbetegség miatt bekövetkezett elhalálozásokról. Remélhetően azt is ki tudják majd deríteni, hogy vajon különböző hatása van-e a sörnek és a bornak, ami vita tárgya. Az angolszászok afelé hajlanak, hogy nincs különbség a két ital hatása között, s csupán az alkohol a fontos, a bordeaux-iak ellenben úgy vélekednek, hogy a bornak különleges tulajdonságai vannak. Az északabbra fekvő francia vidékeken viszont mégiscsak többet szeretnének tudni a sörről, amelyet nagyon kedvelnek az ottaniak, mondta dr. René Guéguen.

    A mérsékelt borivás Franciaországban a jómód jelképe, s talán egyszerűen csak egészséges életmódot és mértéktartó viselkedést tükröz” – magyarázta az AFP-nek a tanulmány szociológus-társszerzője, Alphonse dÍHoutaud.

    A bordeaux-i kutatócsoport 1997-ben arra a megállapításra jutott, hogy a naponta három-négy pohár bor elfogyasztása, ami még mérsékelt ivásnak tekinthető, határozottan csökkentette az öregkori elbutulás, különösen az Alzheimer-kór szokásos gyakoriságát is a 65 éven felüliek körében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!