2023. június 3. szombat
More

  Mitől egészséges a gyaloglás?

  A sétának semmi köze az életkorhoz, és ha menni akarunk, a nap bármely szakában hódolhatunk ennek a jótékony mozgásformának. A rendszeres séta nemcsak a testet, de a szellemet is ápolja: ha naponta csak fél órát sétálunk, az nagyon jó hatással van egészségünkre.

  Ha minden nap teszünk egy kényelmes – vagy csak egy gyors tempójú sétát –, máris sokat teszünk szívünk és érrendszerünk egészségéért. A séta pozitív hatással van a vérnyomásra, élénkíti vérkeringésünket, egyre jobb az erek vérellátása, és javul a szervezet oxigénellátása is. Ennek eredményeként jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázata.

  A napi fél órás séta erősíti a láb izmait, felgyorsítja a véráramlást, “kedvezőtlen” feltételeket teremtve a visszér kialakulásához.

  A séta az egyik leginkább ízületbarát mozgásforma, és a derékfájást is enyhítheti. Ennek az az oka, hogy a normál otthoni vagy irodai tevékenységekhez képest kisebb nyomást gyakorolunk az ágyéki gerincre.

  A túlsúlyosak is választhatják a gyaloglást, mivel ez segít az optimális testsúly és a megfelelő forma elérésében és megőrzésében anélkül, hogy túlterhelnénk az amúgy is feszült ízületeket. Ráadásul ezzel az edzésformával magunk állíthatjuk be a sebességünket és a távolságunkat, így minden alkalommal abszolút személyre szabott edzésben lehet részünk.

  Egy tempós séta során a szervezetnek sokkal több energiára van szüksége, mint az íróasztal mögött ülve vagy egész nap a tévét bámulva, ezért a zsírégetés séta közben is beindulhat, amennyiben legalább harminc percet sétálunk egyszerre.

  A rendszeres testmozgás nemcsak az állóképességet növeli és jó formában tart, de izom- és csontrendszerünkre is nagyon pozitív hatással van. Séta során elsősorban a csípő- és lábizmokat erősítjük, formáljuk. Az erős combizmok tehermentesítik a térdízületet, a fenékizom pedig a helyén tartja a medencét.

  A rendszeres séta emellett erősíti az aktív csontokat és növeli a csontsűrűséget, ami segíthet megelőzni a csontritkulást. Minden ülő munkát végzőnek ajánlott, mivel hatékonyan ellensúlyozza az ülő életmód hátrányait és az ebből adódó egészségügyi problémákat.

  A rendszeres séta a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepet játszik. Kimutatták, hogy a gyaloglás csökkenti a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  A természetközelség kezdettől fogva megnyugtatott bennünket: a jó levegőn való mozgás örömet okoz és boldogsághormonokat termel. Az endorfinok jelenléte a szervezetben csökkentheti a stresszt és ezáltal javíthatja a hangulatunkat. Kiderült, hogy azok, akik sokat sétálnak, jobban érzik magukat, mint azok, akik egész nap számítógép előtt ülnek.

  Ha nagyon elfáradunk séta közben, akkor valószínűleg nem lesz alvásproblémánk éjszaka. Egyrészt könnyebben fogunk elaludni éjszaka, másrészt reggel kipihentebben ébredünk.

  Akár munkahelyi problémára keresünk megoldást, akár új ötletben, tervben gondolkodunk, érdemes sétálni egyet kiszellőztetni a fejünket és kikapcsolódni. A séta felfrissíti az agyunkat és jót tesz a memóriánknak. A kutatások azt is mutatják, hogy jobb ötleteink vannak útközben, mint amikor az íróasztalunknál ülve ötletelünk és választ keresünk a kérdésekre.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!