2024. április 20. szombat
More

    Zsírégető fehérje – új felfedezés

    Az igazán hatékony étvágycsökkentő gyógyszer feltalálásának előhírnökeként egy francia és amerikai tudósokból álló kutatócsoport egy olyan proteint fedezett fel, amelynek feladata a szervezetben a zsírok elégetése.

    A „zsírégetőnek” mondott fehérje azonosítása magyarázatot adhat arra a „igazságtalanságra”, hogy vannak olyan emberek, akik úgymond büntetlenül annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, s mégsem híznak el, míg mások ugyanannyi táplálékbevitellel már hízásnak indulnak. A korábbi elméletektől eltérően, amelyek a táplálékbevitelre, az étvágykontrollra, vagy a jóllakottságra koncentráltak, a mostani tanulmány egészen más szempontból közelíti meg a kerekded formákat és a kövérséget: mégpedig a táplálékégetés oldaláról.

    Az újonnan felfedezett gén, amelyet UCP 2 névre kereszteltek, vezérli annak a fehérjének az előállítását, amely lehetővé teszi a szervezetben felhalmozódott felesleges zsírok elégetését. A francia és amerikai kutatók tanulmányát az AFP hírügynökség a Nature Genetics című szaklap alapján ismertette.

    Az új utakon tapogatozó tanulmány Daniel Ricquier professzornak, a molekuláris endokrinológiával foglalkozó francia központ igazgatójának, Craig Wardennek, az amerikai Kalifornia Egyetem, valamint Richard Surwittnek, az észak-karolinai Duke Egyetem professzorának gyümölcsöző együttműködéséből született. A francia és amerikai kutatócsoportok egymástól függetlenül izolálták az UCP 2 gént az egérnél és az embernél is. A gén elkülönítése során Warden professzornak és csapatának azt is sikerült megfigyelnie, hogy a gén olyan kromoszómakörnyezetben található, amelynek tagjai a kövérségért és a cukorbetegségért is felelőssé tehetők. Ez megerősítette azt a feltevést, hogy az UCP 2 e betegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

    Surwitt professzor normál egerekkel és olyan egerekkel kísérletezett, ahol a UCP 2 fehérje bőségét mesterségesen idézték elő. Mindkét csoport zsírdús táplálékot kapott és azt tapasztalták, hogy a normál csoportban az egerek kigömbölyödtek, a másik csoportba tartozók súlya viszont lényegében nem változott. – Azok az egyedek, amelyekben nagy mennyiségben van jelen a fenti fehérje gyorsan elégetik a zsírokat míg a többiek, amelyeknél kevésbé, vagy egyáltalán nincs jelen, a felesleges kalóriákat zsír formájában halmozzák fel – vonta le a következtetés Surwitt professzor.

    Normális esetben finom összhang áll fenn a zsírraktározás és zsírégetés között, de az egyensúly legkisebb zavara is súlyfelesleghez, súlyosabb esetben kövérséghez vezethet – vélekedett Ricquier professzor. Egy egész kis egyensúlybomlás is elég és a napi 10 gramm többlet egy év alatt közel négy kiló súlynövekedéshez vezethet. – Vizsgálataink igazolták, hogy a hízást nem mindig a fokozottabb táplálékbevitel idézi elő és ezért fel kell hagynunk azzal a gyakorlattal, hogy a kövér pácienseket nagy étvágyuk miatt hibáztassuk. A kövér emberek számára a kövérség igazi betegség, amelyben genetikai, életvitelbeli, és környezeti okok egyaránt szerepet játszanak. A UCP 2 fehérjének egyébként szerepe van a láz jelenségében is, valamint a test gyulladásos részein a magasabb hőmérséklet kialakulásában.

    A további vizsgálatokat az UCP 2-vel most embereken folytatják, hogy kiderüljön: az egerek esetében tapasztaltak az emberre is igazak-e. Ha az új fehérje és a kövérség közti kapcsolat bebizonyosodik, az 5-6 év alatt olyan újgenerációs gyógyszerek megalkotásához vezethet, amelyek alkalmasak lesznek a kövérség bizonyos fajtáinak kezelésére, de használhatók lesznek a kóros soványság különböző fajtái, így például a senyvedés kezelésére, vagy a vészes rosszultápláltság okozta teljes elgyengülés orvoslására. Segíteni lehet majd a a rákos betegségek, vagy súlyos fertőzések miatt lesoványodott betegeken is.

    A tanulmány szerzőit, akik találmányukra máris szabalmat jelentettek be, máris számos gyógyszergyár és laboratórium környékezte meg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!