2024. április 19. péntek
More

    Mellrák és alkoholfogyasztás – kockázati tényezők

    Azok a nők, akik naponta 2-5 pohár alkoholtartalmú italt fogyasztanak, 41 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegednek meg mellrákban, mint az absztinensek. Ezt a chicagói Harvard School of Public Health kutatói állapították meg, és a Journal of the American Medical Association című folyóiratban tették közzé. A folyóirat összesen hat, az Egyesült Államokban, Kanadában, Svédországban és Hollandiában egymástól függetlenül, 11 éven át folytatott vizsgálat eredményét összegezte.

    A rendszeres alkoholfogyasztás csökkentése mindenképpen hozzájárul az emlőrák kockázatának csökkenéséhez – hangsúlyozták a chicagói onkológusok. Hozzátették ugyanakkor: az alkoholfogyasztás tényét komplex módon kell kezelni. Vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, amelyek tanúsága szerint bizonyos típusú alkoholtartalmú italok mérsékelt fogyasztása a nők esetében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

    Kutatók ezideig az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a túlsúlyt, a zsíros étrendet, illetve a genetikai meghatározottságot hozták egyértelmű összefüggésbe az emlőrák fokozott kockázatával.

    Egy brit orvoscsoport megállapítása szerint viszont nem egyértelmű a kapcsolat az emlőrák fokozott előfordulása, valamint a magas zsírtartalmú étrend között. A leedsi egyetem egyik szakklinikájának munkatársai ugyanis úgy vélik: valószínűleg téves az a korábbi feltételezés, miszerint a zsíros étrenden élő asszonyok esetében nagyobb a mellrák kialakulásána kockázata, mint azoknál a nőknél, akik zsírszegényen táplálkoznak. A leedsi kutatók ezerhatszáz 50 és 65 év közötti nő kórtörténetét vizsgálták, megállapítva, hogy az étrend milyenségének – úgy tűnik – nincs köze az emlőrákhoz.

    Megdőlni látszik ezzel egy másik, nemrégiben napvilágra került tétel is, amely azt sugallta, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag ételek – azaz az olívaolaj kivételével, a növényi olajok és származékaik – növelik a mellrák veszélyét, a halolajok csökkentik azt, míg a telített zsírsavak, azaz az állati eredetű zsírok nem befolyásolják a kockázati arányt.

    A brit kutatók rámutattak viszont egy másik érdekes és további vizsgálatokat igénylő összefüggésre, miszerint a vasban gazdag étrenden élő nők a jelek szerint az átlagosnak csaknem felére csökkenthetik annak kockázatát, hogy emlőrákban betegszenek meg, jóllehet a vas tulajdonképpen szükséges eleme a daganatok növekedésének.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!