2024. április 26. péntek
More

    Halhússal a cukorbaj ellen

    A halhúsban és más, omega-3-as zsírsavakat tartalmazó élelemben gazdag étrend csökkenti az 1-es típusú cukorbaj kockázatát – mutatták ki amerikai kutatók.

    Állatkísérletekkel már bizonyították a zsírsavak omega-3 családjának cukorbetegséget megelőző hatását, ám embereknél most mutatták ki először ezt a hatást. A Denverben működő Coloradói Egyetem munkatársai 1770 gyermeket vizsgáltak 1994 és 2006 között, olyanokat, akiknél genetikai teszt vagy testvér, szülő cukorbetegsége alapján valószínű volt a cukorbaj veszélye.

    A vizsgált és omega-3 zsírsavakban gazdag étrendre fogott gyermekek 57 százalékánál fejlődött ki ellenanyag.

    A szakemberek szerint ez az eredmény rendkívül ígéretes, de még további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a pácienseknek konkrét étrendi tanácsokat lehet adni.

    Az úgynevezett esszenciális zsírsavak jótékony zsírok, amelyek minden sejt számára alapvetőek, és fontos szerepet játszanak az immun-, szív-, ér- és idegrendszer működésében. Esszenciálisak, mivel a szervezet nem képes előállításukra, így étkezéssel vagy kiegészítők használatával juttathatók a szervezetbe. A zsírsavak omega-3 családja főként sötét leveles zöldségekben, dióban, lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban (lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal, szardínia) fordul elő.

    A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, s ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a fajtába tartozik.

    Jelenleg 194 millió ember szenved cukorbajban a Földön, és a WHO (Egészségügyi világszervezet) becslése szerint 2025-re számuk 300 millió fölé emelkedik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!