2023. február 4. szombat
More

  Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

  Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a “rossz” koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.

  A növényi olajokból állítják elő azokat a zsírokat, amelyek nem folynak, jól tárolhatók, a velük készített termékek pedig sokkal hosszabb ideig maradhatnak forgalomban, mint a korábban használatos zsíradékokkal sütött termékek.

  A transzzsírok viszont emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel növelik koszorúérbetegség és általában az érelmeszesedés kockázatát. Az utóbbi években a kardiológiai betegségek megelőzésének érdekében ezen zsiradékok használatát már csökkentették.

  Így az Egyesült Államokban több város tiltja a transzzsírok használatát a vendéglátóiparban. A A tanulmányban, amelyet Lisa C. Vinokoor és munkatársai jegyeznek, a kutatók a rosszindulatú daganatok és a transzzsírok közötti lehetséges összefüggést vizsgálták.

  A vizsgálat során 622 olyan személyt kérdeztek ki, akik 2001-2002-ben részletes, eszközös bélvizsgálaton estek át Észak-Karolina egyetemi klinikáin. A munkacsoport feltevése szerint ugyanis a mesterséges zsírok megváltoztathatják a vastagbélben a zsír és az epesavak egészséges arányát, ami hozzájárulhat a rákos eltérések kifejlődéséhez.

  A három hónapos vizsgálat során részletesen tanulmányozták a résztvevők étkezési szokásait, kalóriabevitelét, zsírfogyasztását és általános életmódját. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy a nagyobb mennyiségű transzzsírt fogyasztó személyek vastagbelében kétszer nagyobb eséllyel találtak rákos szövetet vagy a rákot közvetlenül megelőző polipokat.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!