2023. június 1. csütörtök
More

  A májfibrózis

  A fibrózis a bizonyos szerveken (máj, tüdő, vese, hasnyálmirigy) belüli kötőszövet kóros felhalmozódását jelenti. Májfibrózis esetén az ép, funkcionális májszövetet kollagén kötőszövet, hegszövet váltja fel. Általában nem visszafordítható folyamat. A májfibrózis súlyos formája a cirrózis.

  Májfibrózishoz vezető okok

  Minden olyan folyamat, ami a májsejtek gyulladását és pusztulását idézi elő, hegesedéshez, azaz fibrózis kialakulásához vezet.

  Gyakori okok lehetnek:

  • alkohol fogyasztás vagy helytelen életmód talaján kialakult zsírmáj,
  • alkoholos vagy vírusos májgyulladás,
  • egyéb májkárosító vegyületek túlzott használata (gyógyszerek, szteroidok),
  • elhízás,
  • cukorbetegség,
  • krónikus jobb szívfél elégtelenség miatti pangás,
  • krónikus epepangással járó betegségek.

  Ha a kiváltó ok tartósan fennál, a fibrózis kiterjedtsége fokozatosan halad előre, és fennáll a májcirrózis kialakulásának kockázata.

  A májfibrózis tünetei

  A fibrózisnak általában korai stádiumban egyáltalán nincsenek tünetei, vagy ha vannak, azok is általánosak, mint pl. az étvágytalanság, fogyás, fáradékonyság. Később laboratóriumi leletekben észlelt emelkedett májfunkciós értékek keltik fel a gyanút. A májbetegségre utaló típusos tünetek (sárgaság, viszketés, fokozott vérzékenység, megnövekedett haskörfogat) gyakran csak előrehaladott állapotban, májcirrózis (cirrhosis) stádiumban észlelhetők.

  A betegség gyanúja esetén többféle vizsgálat válhat szükségessé.

  • Májfibrózis esetén a leletekben a májfunkciós értékek megemelkednek, súlyosabb esetben az INR érték is megnyúlhat.
  • Ultrahanggal a máj szerkezeti eltérését már látni lehet, a képen „fehérebben világít” a máj.
  • Fibroscan vizsgálat egy ultrahang visszaverődésén alapuló módszer, ami nagy pontossággal tudja megállapítani, hogy a kötőszövetes átépülés eléri-e a májzsugorodás, májcirrózis fokát vagy sem. Az ultrahangos vizsgálófejjel több helyen végeznek mérést. A visszaverődés mértékét mutató számot a gép automatikusan számítja ki, majd a mérések eredményeit átlagolja, így kapunk végül egy értéket. Az érték alapján F0-F4-ig osztályozható a májfibrózis súlyossága. A legsúlyosabb fokozat cirrózist jelent.
  • Szövettanilag is igazolható eredmény a májbiopszia elvégzésével adható.

  Kezelési lehetőségek

  Legjobb terápia ebben az esetben is a megelőzés. Ha a kiváltó okot kezeljük és szüntetjük meg (pl. alkoholfogyasztás visszafogása, az alapbetegség kezelése), megakadályozhatjuk a hegesedés folyamatának előrehaladását.

  Igen súlyos előrehaladott (cirrózist elérő) fibrózis során a májelégtelenség esetén alkalmazott tüneti terápia, végső soron pedig májtranszplantáció jöhet szóba.

  Forrás: webbeteg.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!