2022. szeptember 27. kedd
More

  Nem csak a koleszterin, hanem a vérnyomás is csökken

  A “rossz” vérkoleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek lejjebb viszik a vérnyomást is – állapították meg amerikai kutatók a sztatin gyógyszercsoport újabb kedvező hatásáról az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban.

  Beatrice A. Golomb kaliforniai kutató már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek igen kedvezően befolyásolják az agyvérzés, az agyi katasztrófák előfordulását, de ez aligha magyarázható a vérzsírokra kifejtett hatásukkal.

  Több hatalmas vizsgálat egyértelmű eredménye volt, hogy az ütőerek falában a zsírok lerakódását elősegítő káros koleszterint, az LDL-t kiválóan csökkentő sztatin nevű gyógyszercsoport hatására jelentősen kisebb lesz a betegek szív- és érrendszeri halálozása. Nem véletlen, hogy korunkban ilyen tablettából adnak el a legtöbbet világszerte.

  Az amerikai kutatók legújabb adatai egy olyan tanulmány eredményeiből származnak, melyben önként jelentkező, egészséges felnőttek kétféle koleszterincsökkentőt vagy azokkal azonos külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak fél éven keresztül. A vizsgálatnak csaknem ezer résztvevője volt, akiknek a “rossz” koleszterinszintjét emelkedettnek találták, de a vérnyomás normál értékeken mozgott.

  A koleszterinszintet leszorító gyógyszerek a hatóanyagot nem tartalmazó tablettához képest valóban kissé lejjebb vitték a vérnyomást is. A változás egyénileg igen szerénynek mondható: a felső – szisztolés – vérnyomás átlagban 2,2 hgmm-el csökkent, a második számérték, a diasztolés, a “per” érték átlag 2,4 hgmm-el lett alacsonyabb.

  Tény, hogy ezeknek a vizsgált személyeknek a vérnyomása eleve nem volt magasabb, ezért a kutatók nem is várhatták, hogy a koleszterincsökkentő készítmények ilyen szempontból jelentős változást eredményeznek. Golomb mindazonáltal úgy véli, hogy ezek a szerény eltérések is hozzájárulhatnak a sztatin gyógyszercsoport kedvező szív- és érvédő tulajdonságaihoz.

  Négy éve svéd kutatók Björn Dahlöf vezetésével ugyancsak kimutatták, hogy a koleszterincsökkentők kis mértékben a vérnyomást is javítják. Tavaly Francesco Cappuccio professzor és munkacsoportja húsz vizsgálat összesítése alapján hasonló eredményre jutott. Azt azonban a kérdés egyetlen szakértője sem állítja, hogy ha valakinek magas a vérnyomása, elég, ha csak az emelkedett vérzsírszintjét igyekszik gyógyszeresen kezelni.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!