2024. április 19. péntek
More

    5 megoldás a mosógépben megbújó penészesedés ellen

    Lélegezz friss levegőt a ruhaneműbe, és kövesd ezt az 5 tippet a penész eltávolításához.


    Idővel a mosógép belsejében lévő nedvesség beszorulhat a nehezen elérhető helyekre, és könnyen kiváló hely lehet a penészgombák elszaporodásának. A tömítések és adagolók csak néhány olyan terület, amelyeket valószínűleg nem ellenőrzöl a gép tisztításakor, de ugyanezek a területek a legrosszabb helyek a penészesedés számára, mert gyakran nem száradnak ki megfelelően a mosási ciklus után. Kombináld a felfogott nedvességet a mosókonyha páratartalmával, és tökéletes környezetet biztosítasz a penészgombák növekedéséhez.

    Még ha nem is látod, a penész könnyen megtapad a ruházaton, és légúti problémákat okozhat, például tüsszögést, köhögést és zihálást. Akár lázat is okozhat a szervezetben. Bár ezek a tünetek nem szórakoztatóak, az érzékenyebbek, például gyerekek, idősek vagy légzőszervi problémákkal küzdők számára a következmények súlyosabbak lehetnek. Ahhoz, hogy tüdőd boldog legyen, ruháid tiszták maradjanak, próbáld ki ezt az öt megoldást a penész elleni küzdelemhez a mosógépben.

    1. Rendszeresen tisztítsd meg a készüléket, és szárítsd meg a mosógépet levegőn

    Lehet, hogy ezt a módszert már kipróbáltad, de a mosógép tisztításának kulcsa az, hogy megsúrolod azokat a rejtett területeket, amelyeket általában nem gondolnál megtisztítani. Távolítsd el a szappan-, fehérítő- és öblítő-adagolókat, hogy egyenként tisztíthasd őket, és hogy megtisztítsd azokat a területeket, ahol elférnek. Tisztítsd meg a dob belsejét egy ronggyal vagy kefével és egy antimikrobiális tisztító spray-vel, különös figyelmet fordítva az elülső terhelésű alátéteknél a gumitömítésre és a felső terhelésű alátéteknél az ajtó peremére.

    Miután befejezted az alátét elülső és belső súrolását, ellenőrizd a hátul lévő tömlőt, és győződj meg arról, hogy nem halmozódott fel penész a tömlőcsatlakozókon. Tisztítás után gondosan szárítsd meg az egyes részeket, és tedd meg azt a szokást, hogy minden mosás után elegendő idő álljon rendelkezésre a levegőn megszáradni. Egy törülköző vagy rongy segíthet megszárítani azokat a részeket, amelyeket elérhetsz, de a legjobb eredmény érdekében hagyd nyitva az alátétet a levegő felé, különös gonddal azokra a területekre, ahol kevés a légáramlás. Ha a gép minden ciklus után megfelelően kiszárad, a penésznek nem lesz megfelelő környezete a növekedéshez.

    2. Ügyelj a gépspecifikus problémás területekre

    Az elöltöltős alátétek esetében az alátétajtó gumitömítésének belső oldalán folyamatosan előfordulnak penészproblémák, de a felültöltős alátéteknek is megvannak a maguk problémái. A felső terhelésű modellek ajtaján gyakran van egy fémperem, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a tisztítás során. A mosdókagyló alsó oldalán lévő ajak szintén hiányzik a mosógép tisztítása során.

    Az elöltöltős alátétek azonban megérdemelnek néhány kritikát, amit kaptak. Az elöltöltős gépek tömítése a mosási ciklus során tömít a vízben, de ha nincs megfelelően mosva és szárítva, sokkal tovább tartja a nedvességet, mint a gép bármely más része. Ez a kialakítás ideális helyet biztosít a penészgombák szaporodásához, ezért az alapos levegőn történő szárítás kritikus.

    3. Távolítsd el a nem kívánt szagokat

    Ha a múltban gondot okozott a penészgomba, vagy ha a gépeden szőr, szappan és szennyeződés lerakódott, akkor szörnyű szagú lehet. A szagok eltávolításához és a gép fertőtlenítéséhez először a gépet gondosan tisztítsd meg, hogy a nehezen hozzáférhető résekből eltávolítsd a maradék szemcséket, mielőtt fertőtlenítenéd a gépet. Ez egy fontos lépés, mivel a gépen továbbra is érezni fogod a szagot, ha nem távolítod el előtte a forrást.

    Ezután állítsd be a mosógépet a legmagasabb hőmérsékletre, és adj fehérítőt közvetlenül a dobhoz, négy csészével az elöltöltős mosógéphez, vagy két csészével a felső töltésű mosóhoz. Indítsd el a ciklust, és hagyd, hogy a kád megteljen, és a keverő a fehérítőt a vízbe keverje. Ezen a ponton állítsd le a ciklust, és hagyd, hogy a fehérítő oldat fél órán át a mosógépben álljon, mielőtt folytatnád a ciklust. A ciklus befejezése után futtasd át a gépet egy öblítési cikluson, hogy eltávolítsd a fehérítő minden nyomát, majd ismételd meg ezeket a lépéseket fehérítő helyett négy csésze sima fehér ecettel. Ennek el kell távolítania az összes nem kívánt szagot, és el kell pusztítania minden rejtett baktériumot vagy penészgombát.

    4. Használj a penész eltávolítására szolgáló mosodai adalékot

    Amikor előkészíted a következő adag ruhaneműt, szinte semmi időbe telik, hogy egy kis mennyiségű mosodai adalékot adj a ruhádhoz, ez az egyszerű lépés mégis megkímélheti a tüdődet a káros penészspórák belélegzésétől. Az olyan mosodai adalékanyagok, mint az EC3, antimikrobiális összetevőket, például teafaolajat használnak, hogy eltávolítsák a penészspórákat a mosógépből és a ruházatról, hogy a ruhanemű penészmentesen és jobb illatú legyen. Bár ez a javítás nem szabadít meg a mosógépben lévő penészgombáktól, korlátozza a ruhákra jutó penész mennyiségét.

    5. Frissíts egy új, mikrobiális védelmi funkciókkal rendelkező készülékre

    Ha olyan géped van, amelyen úgy tűnik, hogy penészesedik, függetlenül attól, hogy mit teszel a tisztítása és a szárazon tartása érdekében, akkor érdemes lehet olyan új mosógépbe fektetni, amely a gyártási folyamat során beépített mikrobiális védelmi funkciókkal rendelkezik. Ez a folyamat olyan felületet hoz létre a gépen belül, amely áthatol a vele érintkező mikroorganizmusok sejtfalán, megakadályozva a mikroorganizmus működését vagy szaporodását. Noha továbbra is rendszeresen tisztítanod kell a gépet, ezek a gépek fokozott védelmet nyújtanak a baktériumok, élesztőgombák, penészgombák és gombák ellen. A megfelelő tisztítási és szárítási technikákkal kombinálva ez a védelem megőrzi a ruhanemű illatát a káros mikroorganizmusoktól mentesen.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!