2024. április 19. péntek
More

    A kövérek jelentős fogyása a szívnek is jót tesz

    A nagy elhízás erélyes kezelésének fontos eredménye, hogy a szív túlsúlya is kedvezően alakul, az erek állapota pedig javul. A jelenlegi, legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel kapott eredményeket az egyik legkorszerűbb szívgyógyászati folyóirat, a Journal of American College of Cardiology közölte.

    A kóros elhízás súlyos állapot, hiszen az igen kövér emberek nehezen mozognak, a túlsúly megterheli az ízületeiket, felborulhat az anyagcsere, megemelkedik a vércukor és a vérnyomás. Oxfordban Oliver J. Rider és munkacsoportja 37, igen nagy testsúlyú ember szívét vizsgálta az egyik legmodernebb módszerrel, a mágnesesrezonancia-technikával.

    A kövérek közül 37 olyan sebészeti beavatkozásra várt, amely műtéti eljárásokkal oldotta meg a drasztikus súlycsökkentést, a többiek pedig orvosi ellenőrzés mellett bevezetett testsúlycsökkentő program útján, fokozatosan, lassan vesztettek súlyukból.

    A mágnesesrezonancia-vizsgálatot az átlagosan 113 kilós betegeknél a vizsgálat kezdetén, majd egy év múlva is elvégezték. Eredményeiket 20 karcsú vizsgálati alany adataihoz hasonlították. Egyértelműen kiderült, hogy a drasztikus fogyás nemcsak a testsúlyt csökkenti, hanem a szív bal kamrájának az átmérőjét is, ami kedvező változás a szív működése szempontjából.

    A mérések azt mutatták, hogy sikeres súlycsökkenés esetén a szívüregekbe gyorsabban áramlik be a vér és 19 százalékkal hamarabb telődött a szív legfontosabb része, a bal szívkamra. A bonyolult vizsgálati módszer azt is lehetővé tette, hogy láthatóvá tegyék: a főverőér rugalmassága, tágulékonysága ugyancsak kedvezően változott, amikor egy év után a jelentősen karcsúsodó embereknél a mérést megismételték.

    A javulás mind a műtéttel, mind az erélyes diétás fogyasztással elért súlycsökkenés esetén érvényesült. Ezzel szemben annál a hét vizsgálati alanynál, aki minden kezelési módszer ellenére megtartotta hatalmas súlytöbbletét, semmiféle szívműködésbeli javulást nem figyeltek meg.

    Elie Mousseaux francia kutató az angol munkacsoport eredményeit értékelve hangsúlyozta, a főverőér rugalmasságának javulása és a súlycsökkenés közötti összefüggés lényege az, hogy a hasüregben lévő zsírszövet mennyisége kevesebbé válik és mivel ezek a zsírok gyulladást elősegítő anyagokat tartalmaznak, az erek szűkülése is csökken.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!