2023. március 25. szombat
More

  A dohányzás valószínűleg felpörgeti a “zsírlebontó” géneket

  A dohányzás valószínűleg felpörgeti a “zsírlebontó” géneket – állítják tanulmányukban amerikai kutatók.

  A tudósok korábban már számtalan elméletet dolgoztak ki, igyekezve megmagyarázni, hogy miért híznak el az emberek, ha abbahagyják a dohányzást. Egyesek szerint a leszokás után javul az érintettek étvágya, a szükségesnél több kalóriát vesznek magukhoz. Más kutatók azt emelték ki, hogy a nikotin fokozza a szervezet anyagcseréjét, ily módon a leszokás után lelassul a metabolizmus, a felesleges kalóriák pedig pluszkilókat eredményeznek – olvasható a Yahoo tudományos hírei között (http://news.yahoo.com).

  A New York-i Cornell University Weill Medical College kutatói Holly Vannivel az élen kiderítették, hogy az egészséges dohányosoknál magasabb az AZGP1 elnevezésű gén aktivitása a légutakban vett sejtekben, mint a nemdohányzóknál.

  Mivel a feltételezések szerint ez a gén fontos szerepet játszik a lipidek (zsírok) lebontásában, valamint a testsúlykontrollban, ez a felfedezés részben megmagyarázhatja, hogy miért híznak el az emberek, ha leszoknak a dohányzásról.

  Időközben az AZGP1 elnevezésű génnel folytatott más kutatások arra derítettek fényt, hogy az adott gén szabályozza az egerek szervezetében a testzsír mennyiségét. Feltételezik továbbá, hogy az AZGP1 fokozott aktivitása okolható a daganatos betegek fogyásáért is.

  Holly Vanni csoportjának következtetése szerint mindezek az eredmények is alátámasztják, hogy a leszokás utáni elhízás okai molekuláris szinten keresendők.

  Ám mint a New York-i kutatók rámutatnak, nem lehet a leszokás utáni elhízásért pusztán a géneket okolni.

  “A dohányzás és a testsúly közötti összefüggés ennél sokkal összetettebb, a folyamatban olyan módosító tényezők is szerepet játszanak, mint a diéta vagy a testedzés” – hangsúlyozták a kutatók, akik vizsgálataikról a Chest nevű folyóiratban számoltak be.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!