2024. március 28. csütörtök
More

    Cukorbetegeknek is jó a dióevés

    A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjét, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A biztató hírt a betegségek megelőzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán ismertették.

    A csonthéjas gyümölcsök – dió, mogyoró, mandula – rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert.

    Vizsgálatok kimutatták, hogy a magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kedvező hatásúak. Azt is bizonyították, hogy ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin.

    David L. Katz és munkatársai felnőttkori cukorbetegségben szenvedő betegeket vizsgáltak. A 24 nő és 10 férfi átlagos életkora 58 év volt. Ezek az önként jelentkező emberek beleegyeztek abba, hogy véletlenszerű választás szerint a csoport egyik felében lévők a megfelelő étrend mellé naponta hat dekányi diót is fogyasztanak, a másik csoport tagjai ugyanezt a diétát, de dió nélkül.

    A tudományos vizsgálatok szabályai szerint mindkét csoport tagjai nyolc hét után váltottak: aki az első két hónapban diót is kapott, az a második menetben dió nélkül ette végig a következő időszakot, a másik csoportba tartozók pedig fordítva.

    Mind a vizsgálati időszakok előtt, mind azok után részletes laboratóriumi és érvizsgálatok történtek. A dióval kiegészített diéta végén a „rossz” LDL koleszterinszint csökkent. A vizsgálatok azért meggyőzőek, mert minden résztvevő adatait a saját, kétféle diétán mérhető eredményeihez lehetett hasonlítani.

    Az erek működésének egyik legérzékenyebb megfigyelési módja, amikor a kar verőerének áramlását mérik különböző, az érbe beszúrást nem igénylő, bármikor ismételhető technikákkal. A Yale Egyetem kutatói így bizonyították, hogy a dióevés időszakában a vizsgálati alanyok ereinek tágulékonysága jelentősen fokozódott.

    A tanulmány során elrágcsált dió naponta 365 kalóriát jelentett és a vizsgálat alanyainak súlya nem változott, de Katz doktor hangsúlyozza, hogy az egészséges csemege adagjára is figyelni kell.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!