2024. április 19. péntek
More

    A konyha csodaszerei

    A konyhánkat feltölthetjük mindenféle csodaszerekkel, amik nem csak finomak, de hasznosak is az egészségünknek. Most elhoztunk néhány olcsóbb, könnyen beszerezhető, ám hasznos ételt.

    Akár megelőzésről, akár már meglévő betegségről van szó, a fokhagyma elengedhetetlen kelléke a konyhánknak. Olyan hatóanyagokkal van megáldva, amik erősítik az immunrendszert és megküzdenek a mikrobákkal.

    A fokhagyma emelett a krónikus gyulladásokat is enyhíti a szervezetben, javítja a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal a szívre és az érrendszerre is pozitív hatást gyakorol. Vigyázz azonban, mert a túlzott fokhagymafogyasztás irritálhatja a gyomrodat, amennyiben érzékeny vagy rá.

    A méz is a hagyományos immunerősítőink közé sorolható, hiszen antioxidáns hatású, véd a mikrobák ellen, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, gyógyítja a beteg szöveteket, javítja az emésztést, külsőleg alkalmazva pedig nyugtatja a bőrt.

    Az életerő forrása a gyömbér, ami nem csak az immunrendszert erősíti, de csökkenti a gyulladásokat is és véd a krónikus betegségek ellen. A nátha ellenszereként tartják számon, ám emelett a gyomrot is védi és a torokfájást is csillapítja.

    A gyógynövények kapcsán már többször említettük a teák jótékony hatását. A gyömbérből is készíthetsz teát, azonban, ha ennek kissé csípős íze nem ízlik, próbáld ki a zöldteákat.

    A zöld tea az egyik legnagyszerűbb immunerősítőnk, melyben olyan vegyületek találhatóak, amik védnek minket a kórokozókkal szemben, fokozzák az anyagcserét és gátolják, hogy a mikroorganizmusok elszaporodjanak a szervezetünkben. Antioxidáns tartalma véd az öregedés korai fázisaitól és a krónikus gyulladásoktól egyaránt.

    Kutatások bizonyítják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása pozitívan hat a szív- és érrendszerre, gátolja a daganatok létrejöttét, segítséget nyújt az agyvérzés, a csontritkulás és az ínybetegségek ellen.

    A bélben található jótékony baktériumok megakadályozzák egyes bélfertőzések létrejöttét, ám időnként megesik, hogy rossz baktériumok telepednek meg és szaporodnak el bennünk, ami viszont betegségeket okozhat. A bélflóra egyensúlyának megőrzését tehát fontos megtartanunk, így érdemes olyan ételeket is ennünk, amik gazdagok probiotikumokban. Ilyen például a joghurt is.

    A joghurt amellett, hogy javítja az emésztést, meggyorsítja a gyógyuló folyamatokat is és enyhíti a fertőző betegségek tüneteit.

    Zöldségek közül a káposztát, abból is a savanyú káposztát tudnánk ajánlani mindenkinek, ami nem csak finom, de gazdag a C-vitaminban is, magas az ásványi anyag tartalma és immunrendszer támogató hatása van. Jót tesz az emésztésnek, a keringésnek és csökkenti a szervezet gyulladásait.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!