2024. április 19. péntek
More

    A felborult napi életritmus a vérzsír szintet is megzavarja

    A naponta azonos időben ismétlődő események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül – írják kutatók a Cell Metabolism című szaklapban.

    Mindennapi életünknek általában megszokott ritmusa van, melynek megzavarását nehezen tudjuk elviselni és a napszaki ritmus átállítása néha sok időt igényel. A földrészeket áthidaló repülőutak következtében milliók napszaki ritmusa borul fel egyik napról a másikra. Ha valaki kora reggel elindul valahonnan, majd számára késő éjszaka megérkezik valahová, ahol éppen elkezdődik a nap, nehezen küzd az álmossággal.

    A napszaki ritmusnak fontos anyagcsere kísérőelemei is vannak. Mahmood Hussain és munkatársai kimutatták, hogy kísérleti egerekben a ciklusos változás zavara a vérzsír szintjének fölborulásához vezet.

    A vérünkben keringő zsírok egy része a trigliceridekhez tartozik. Amikor eszünk, szervezetünk minden, számára akkor nem szükséges kalóriát trigliceriddé alakít és ezek a zsírsejtekben tárolódnak. A későbbiekben hormonok hatására az étkezések közben ezeket a zsírokat fölhasználjuk.

    Amikor lényegesen több kalóriát fogyasztunk el, mint amennyit elégetünk, vérünk triglicerid tartalma magas szintre emelkedik és ez a „rossz” LDL-koleszterinhez hasonlóan a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázati tényezője. Ez a tünet gyakran a 2-tipusú cukorbetegség, a súlytöbblet és más anyagcsere zavaroknak is jellemzője.

    Az egerek éjszakai állatok. Ennek megfelelően az egerek triglicerid vérszintje éjszaka a legalacsonyabb, amikor aktív életet élnek és napközben megemelkedik, ami számukra pihenési időszak.

    A kutatók kitenyésztettek olyan mutáns egértörzset, melynek tagjaiban az alvás-ébrenlét ciklus szabálytalan. Ezek kisebb mértékben aktívak, mint az egészséges egerek, tovább esznek, triglicerid szintjük alig hullámzik és mindig emelkedett.

    Egy fehérje, a CLOCK összefügg a napi életritmussal, valamint a triglicerideket szállító fehérje, az MTP termelődésével is. A mutáns állatokban ezek megváltozott működése lehet a háttérben. A kérdés természetesen az, hogy ez emberben is összefügghet-e a napszaki ritmus megzavarodása a triglicerid szint emelkedésével. A kutatás embereken folytatódik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!