2024. március 29. péntek
More

    A telítetlen zsírok a memóriának is jót tesznek

    Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a „rossz” zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak – állapították meg idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók.

    Olivia Okereke, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója és csoportja úgy találta, hogy a kognitív funkciók esetében nem annyira az elfogyasztott zsír mennyisége, mint annak minősége számít. Eredményeikről az Annals of Neurology című szakfolyóiratban számoltak be.

    „Rossznak” az állati eredetű telített zsírok számítanak, valamint a transzzsírok, amelyek eredetileg telítetlenek, de hidrogénezéssel részlegesen telítik, keményítik őket, hogy könnyebben kezelhetővé és tovább eltarthatóvá váljanak. Kutatások igazolták, hogy a transzzsírok emelik az erekben kirakódó, ártó LDL koleszterin szintjét. A szakemberek egyetértenek abban is, hogy a telített zsírok, így a vaj vagy a disznózsír nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a szívbetegségek, az elhízás és a diabétesz kockázatát.

    Okereke és csoportja mintegy 6 ezer, 65 év feletti nő adatait elemezte, akik a Nők Egészsége Tanulmányban (Women’s Health Study) vettek részt. Minden nővel két éves időközökben, összesen három alkalommal elvégeztek egy, a kognitív funkcióikat vizsgáló tesztet, ezen kívül étkezési szokásaikról is mindannyian kitöltöttek egy igen részletes kérdőívet.

    A kognitív és memória teszteken az idő teltével azok a nők szerepeltek a legjobban, akik főként telítetlen zsírokat, például olívaolajat fogyasztottak, és azok a leggyengébben, akik elsősorban telített zsírokat iktattak étrendjükbe. A transzzsírokat ebben a tanulmányban sem pozitív, sem negatív tartalommal nem hozták összefüggésbe a szellemi hanyatlással.

    Okereke szerint megállapításaik azért jelentősek, mert rámutatnak arra, hogy milyen egyszerű étrendi változtatással, a rossz zsírok jókra cserélésével előzhetik meg – legalább részben – a memória hanyatlását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!