Nem csak csokoládéval és más hízlaló édességgel, hanem brokkolival, spenóttal, zöldborsóval és kínai kellel is meg lehet menekülni a téli depressziótól – mutatták ki az osztrák táplálkozás-kutatók.
Tudott dolog, hogy az őszi borongás beköszöntével, a napfény fogyatkozásával az ember egyre inkább kívánja az édességet, mégpedig azért, mert szervezete az így bevitt cukorral akadályozza meg, hogy hiány alakuljon ki a „jókedv-anyagnak” is nevezett szerotoninból.
Ugyanezt a hatást lényegesen csekélyebb hízással is el lehet érni az említett zöldségekkel, amelyek jelentős mennyiséget tartalmaznak a B-vitaminok családjához tartozó folsavból. Erre a tudósok úgy jöttek rá, hogy a téli depresszió elleni hatóanyagot kerestek.
A klinikai kísérletek bizonysága szerint a folsavval kezelt páciensek hangulata gyorsan javult, hamarabb kikerültek a kórházból.
Egyidejűleg a bécsi egyetem táplálkozástudományi intézete bebizonyította, hogy télen, amikor kevés friss zöldség kerül az asztalra, nem jut elegendő folsav a szervezetbe.
A szénhidrátok iránti vágyakozás – és a rosszkedv – csökkenthető almával, banánnal, magos kenyérrel és tésztával is.
Aki pedig végképp nem akar lemondani a nyalakodásról, annak azt ajánlják a tudósok, hogy kis mennyiségben és főleg lelkifurdalás nélkül fogyassza, és a kalóriatartalom figyelembe vételével építse be táplálkozási tervébe.
Forrás: MTI