2024. március 29. péntek
More

    Az alma egészségügyi előnyei

    Alma –>

    Az alma tele van C-vitaminnal, különösen a héja, amely szintén tele van rosttal – mondta Flores. Az alma oldhatatlan rostot tartalmaz, ez az a fajta rost, amely nem szívja fel a vizet. A Medline Plus szerint nagy mennyiséget biztosít a bélrendszerben, és elősegíti az élelmiszerek gyors áthaladását az emésztőrendszerben.

    Az emésztést segítő oldhatatlan rostokon kívül az almában van oldható rost is, például pektin. Ez a tápanyag segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását az erek bélésében, ami viszont segít megelőzni az érelmeszesedést és a szívbetegségeket. Egy 2011-es tanulmányban azoknál a nőknél, akik hat hónapon keresztül naponta körülbelül 75 gramm szárított almát ettek, 23 százalékkal csökkent a rossz LDL-koleszterinszint – mondta Bahram H. Arjmandi, a tanulmány kutatója.Ezenkívül a nők jó HDL-koleszterinszintje körülbelül 4 százalékkal nőtt a tanulmány szerint.

    Ami a polifenolokat és az antioxidánsokat illeti, Flores kifejtette, hogy ezek „a sejtbélésben dolgoznak, hogy csökkentsék az oxidációt, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát”. A Trends in Food Science & Technology című folyóiratban megjelent 2017-es cikk hozzáteszi, hogy a vérnyomás is csökkenhet a magas vérnyomásban szenvedőknél vagy annak kockázatában, ami szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy több mint 38 000 nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata csökkent, és bizonyos polifenoloknak és az alma magas rosttartalmának is tulajdonítható.

    Légzőszervi előnyökkel járhat az almaevés is. „Az alma antioxidáns hatásai segíthetnek csökkenteni az asztma kockázatát” – mondta Flores a Live Science-nek. A Nutrients folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány azt jelzi, hogy a különféle gyümölcsökben és zöldségekben, köztük az almában található antioxidánsok potenciálisan csökkentik az asztma kockázatát azáltal, hogy segítenek szabályoz ani szabad gyökök felszabadulását a légutak gyulladt sejtjeiből és a szívből érkező oxigénben gazdag vérből.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!