2024. április 20. szombat
More

    Alzheimer a családban: nagy dilemmák és nehéz döntések

    Az Alzheimer-kór az egyik érzelmileg legmegrázóbb betegség, amely nemcsak a páciens életét változtatja meg visszafordíthatatlanul, hanem a közvetlen környezetében élő hozzátartozói számára is komoly próbatételt jelent. A betegség világnapján a korai diagnózis fontosságáról, az ellátás lehetőségeiről, meghatározó családi döntésekről és azok nehézségeiről beszélgettünk szakértőinkkel.

    Az időskori demencia kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős Alzheimer-kór ma még mindig kevéssé ismert betegségnek számít, pedig a statisztikák szerint az alzheimeres betegek száma világszerte ötévente megkétszereződik. Hazánkban a becslések szerint 250-300 ezer páciensről beszélhetünk, de sok szakember szerint ennél jóval többen vannak az érintettek.

    Az Alzheimer-kór egy idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely jellemzően először a rövid távú memóriát veszi célba, majd az absztrakt (elvont) gondolkodásra hat negatívan, és számos képesség (pl. problémamegoldó, időbeli és térbeli tájékozódó, ítélő- és a döntéshozó) fokozatos elvesztésével jár. Később a hosszú távú memória, a kommunikáció, az érzékelés és a motoros funkciók is károsodhatnak, idővel pedig az egykoron mindennapi rutinfeladatnak számító tevékenységek elvégzése is kivitelezhetetlenné válik a beteg számára. A folyamat teljes szellemi és fizikai leépüléssel zárul. Az érintettek egy idő után önellátásra is képtelenek, míg végül már 24 órás felügyeletet igényelnek.

    A teljes cikk itt olvasható.

    Forrás: csalad.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!