2023. június 5. hétfő
More

  Utak a rákkutatásban – az immunológusok szemével

  Jelentős előrehaladásról, sikerekről számoltak be a kutatók az emberi immunrendszer rák elleni harcának erősítésére tett kísérletekben.

  A San Franciscó-i 9. Nemzetközi Immunológiai Kongresszuson a tudósok arról számoltak be, hogy a rákos sejtekben olyan molekulákra bukkantak, amelyek az immunválasz célpontjaivá válhatnak. Theirry Boon, a brüsszeli Ludwig Rákkutató Intézet munkatársa például elmondta, hogy emberi rákos sejtekből antigéneket különítettek el, és ezekkel az immunrendszer ,,gyilkos,, T-sejtjei fel tudják venni a harcot. – Ezek az antigének több rákfajta, így a melanóma, a húgyhólyag- és a tüdőrák daganataiban megtalálhatóak. Jelenleg folyamatban vannak a szervezet immunizálására, ellenállóképességének növelésére irányuló kísérletek – mondta Boon doktor, a UPI-nak nyilatkozva.

  Teljesen más vonalon elindulva, Martin Cheever, a washingtoni egyetem munkatársa a sejtnövekedést ellenőrző gének mutáns formáit kutatja. Ezek a mutáns gének -, amelyek sok emberi rákos daganatban jelen vannak – megváltozott fehérjéket ,,gyártatnak,, , olyanokat, amelyek fehérjék amelyek így antigénként használhatók fel. Cheever kutatásai arra összpontosulnak, hogy ezek az antigének szolgálhatnak-e a rák elleni vakcina előállítására.

  James Allison, a berkeleyi University of California kutatója arra a felfedezésre jutott, hogy a tumor elleni immunválasz erősítéséhez nem csupán a daganatban meglévő antigén szükséges, hanem más, az immunfelismerési mechanizmusban részt vevő ,,kiegészítő molekulák,, is. A tumorba mesterségesen bejuttatva ilyen ,,kiegészítő molekulákat,, arra késztetjük a sejteket, hogy növeljék a rák elleni immunreakció beindításának képességét – mondta kutatásairól Allison. A tudós aláhúzta, hogy ezt a megközelítést a jövőben beépíthetik a vakcina előállítására zajló kutatómunka módszerei közé.

  A baltimore-i Johns Hopkins orvostudományi egyetem munkatársa, Drew Pardoll kutatási területe a rák elleni immunreakció kiváltása a cytokinnek nevezett protein által. A cytokinek a különféle immunsejtek közti kommunikációban és ezeknek a számának a növelésében játszanak szerepet. Pardoll elmondta, hogy már léteznek génsebészettel előállított olyan rákos sejek, amelyek egyes cytokinek termelődését váltják ki. Ezek a cytokinek pedig a rák elleni vakcina kidolgozásában jutnak szerephez. A baltimore-i kutató aláhúzta, hogy jelenleg már folynak is klinikai tesztek egy ilyen oltóanyaggal.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!