2022. szeptember 27. kedd
More

  Biológiai csontragasztó

  Nincs messze már az idő, amikor az orvosok biológiai csontragasztóval gyógyíthatnak bonyolult töréseket ahelyett, hogy csavarokat, szegeket és fémlemezeket ültetnének a páciens testébe.

  Szakértők szerint a vadonatúj anyagot közvetlenül a törésbe fecskendezik, s az öt percen belül megszárad, 12 óra elteltével pedig azonos szilárdságú lesz magával a csonttal. Később csontsejtek képződnek a ragasztás helyén – olvasható a Science amerikai tudományos folyóiratban.

  A ragasztót, amely ilyen csodára képes, a kaliforniai Cupertinóban a Norian Corporation kutatócsoportja dolgozta ki, Brent Constanz vezetésével. Az SRS elnevezésű anyag kalciumból és foszforsavból áll, amelyet szódium-foszfát oldattal kevernek.

  A Science közlésére hivatkozva jelentette a dpa, hogy Svédországban és Hollandiában végzett klinikai kísérletek során sebészek már több tucat csípő-, térd-, váll- és csuklótörést ragasztottak össze ezzel az anyaggal. A hagyományos műtéti eljárással összehasonlítva, a csontragasztásos beavatkozás rövidebb ideig tartott és a páciensek kevesebb lemezzel és csavarral hagyták el a műtőt. Gyorsabban lettek mozgékonyak is. Tizenkét amerikai kórházban a legrövidebb időn belül sor kerül a kísérletekre ezzel az eljárással.

  Constanzban a korallok tanulmányozása közben már 1985-ben felvetődött a gondolat, hogy utánozza a korallok növekedését. Gerinceseknél a csontképződést a fehérjék határozzák meg. A korallok ezzel szemben proteinok (fehérjék) befolyásától mentesen hozzák létre csontvázukat. Minthogy eddig még senkinek sem sikerült a csontállomány proteinek irányította növekedését utánozni, ezért Constanz elhatározta, hogy lekopírozza a korallok növekedését. Ezerkétszáz különböző kombináció után az általa vezetett kutatócsoportnak sikerült megtalálnia a megfelelő keveréket.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!