2022. szeptember 28. szerda
More

  A láz hasznos

  Kanadában állatkísérletekkel ellenőrizték azt a régi, de klinikai vizsgálatokkal mindmáig nem igazolt megfigyelést, hogy a gyógyulást elősegíti, ha a “hipertermiát” (a testhőmérsékletnek a normálisnál magasabb értékét) bizonyos ideig fenntartják, s nem kezdenek rögtön lázcsillapítókat adni a betegnek.

  A kanadai kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a lázas állapotot követő 18 óra során jóval nagyobb mértékben termelődik egy bizonyos “stresszfehérje”, mint egyébként. A 70-es években felfedezett, stressz hatására termelődő fehérjék megakadályozzák a vérrögök képződését, ami a fertőzéses-gyulladásos folyamatokban a halál leggyakoribb közvetlen oka.

  Jelenleg az azonnali lázcsillapítás a széles körben alkalmazott orvosi gyakorlat – írta dr. Villar, a kanadai kísérlet résztvevője, a tenerifei La Candelaria kórház kutatási részlegének vezetője -, holott a szakmában közismert, hogy a láz a szervezet védekezése a fertőzéses, gyulladásos folyamatokkal szemben. A gyermekek s az idősek láz nélküli lefolyású tüdőgyulladása például magasabb halálozási arányszámmal jár, mint ugyanez a betegség, ha láz kíséri – idézte az El País az American Journal of Respiratory and Critical Diseases című folyóiratban megjelent írást.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!