2023. március 21. kedd
More

  Hogyan távolítsa el a penészt a szőnyegből? – 1. rész

  Vedd meg a megfelelő megközelítést, hogy megszabadulj ettől az egészségtelen, csúnya szervezettől – végleg.


  A szőnyegen lévő kezeletlen nedvesség – akár tartós szivárgás, túlbuzgón öntözött növények, akár egy nem egészen otthon idomított kölyökkutya miatt – néhány nap alatt penészesedést idézhet elő. És a penész, amely zöld, szürke vagy fehér foltokként jelenhet meg a szőnyegen, és erős dohos szagot ad egy szobába, krónikus allergiához, asztmához, sőt hörghuruthoz is vezethet. Bár előfordulhat, hogy a kisebb penészfoltokat saját maga is enyhítheti, az 5 méternél szélesebb szakaszokat szakemberrel kell kezelni, mert ha a penész behatolt az alátétbe vagy a padlóba, sokkal nehezebb eltávolítani. Kis és nagy esetben is kritikus a gyors cselekvés; a penész élő, növekvő szervezet, és a spórák gyorsan terjednek. Ne feledd, hogy meg kell határoznod, hogyan távolítsd el a penészt a szőnyegből, valamint meg kell oldanod annak kiváltó okait – a talajvíz szivárgását vagy más külső tényezők egyidejűleg meg kell oldani.

  Különféle eszközök állnak rendelkezésre a penész eltávolítására a szőnyegből. A természetes gombaellenes szerek, mint például az ecet és a teafaolaj, köztudottan gátolják, nem pedig elpusztítják a penészedést. A fehérítő elűzheti a penészt, de elszínezheti a szőnyeget is. Ezért a kiskereskedelmi üzletekben és otthoni központokban kapható, penészgomba elpusztítására tervezett gombaellenes spray lehet a legjobb választás.

  Eszközök és anyagok

  • Szájmaszk
  • Gumikesztyűk
  • Szemvédelem
  • Merev sörtéjű kefe
  • Szemétlapát
  • Szemeteszsákok
  • Gombaellenes spray
  • Eldobható tisztítókendők
  • Párátlanító

  1. lépés

  Szellőztesd ki a teret az ablakok kihúzásával, vagy ha lehetséges, vedd le a szőnyeget,  és vidd ki a kezelésre. Noha nem minden penész jelent veszélyt az egészségre, a legjobb, ha óvatosan járunk el: arcmaszkot, szemvédőt és gumikesztyűt veszünk fel, előbb munkába állunk.

  2. lépés

  Ha nem tudod eltávolítani vagy felemelni a szőnyeget, folytasd a látható felületi penész kezelésével. Ha lehetséges szőnyeg felemelése, addig tedd ezt, amíg el nem éred a penészes területet, és vizsgáld meg a hátlapot. A néhány lábnál nagyobb penészedést mutató hátlapot nem szabad pusztán megtisztítani – ki kell cserélni a szőnyeget. Ügyelj arra, hogy távolítsd el és cseréld ki az alátétet vagy a szőnyeg alátét egy részét is.

  3. lépés

  Dörzsöld át a szőnyeg felületét egy száraz, merev sörtéjű kefével, hogy eltávolítsd a látható penészspórákat. Ecseteld ezeket egy szemetesedénybe, és dobd egy szemeteszsákba. (A porszívózás nem javasolt, mivel a porszívón lévő spórák átterjedhetnek otthonod más területeire.) Ha a szőnyeg hátulját is kefével megdörzsölheted, tedd meg.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!