2024. április 26. péntek
More

    Oltás Alzheimer-kór ellen

    Áttörés ígérkezik a mindeddig gyógyíthatatlannak elkönyvelt Alzheimer-kór történetében.

    Egereken végzett sikeres tesztek után kezdték meg az idősebb korosztály körében pusztító, teljes elbutulással járó betegség leküzdését célzó első védőoltás embereken való hatásának kipróbálását hat franciaországi klinikán és több nyugat-európai kórházban.

    Az összehangolt kezdeményezés az idegrendszer visszafordíthatatlan romlását előidéző megbetegedés kezelésének reményével kecsegtet. Az Alzheimer-kórnak eddig legfeljebb tüneteit tudták enyhíteni, hatékony gyógyszer nem állt rendelkezésre.

    A francia sajtóban széles nyilvánosságot kapott a lakosság öt százalékát – mintegy 300 ezer embert – érintő kór kiküszöbölésére irányuló kísérletsorozat híre. A betegek túlnyomó többsége 65 éves kora után találkozott a végzetes kórral, a legfiatalabb páciensnél azonban 28 éves korában diagnosztizálták a betegség jellegzetes tüneteit.

    Az amerikai Alois Alzheimer 1906-ban ismerte fel az összefüggést az agyban lerakódott béta-amieloid elnevezésű fehérje és a központi idegrendszer működésének visszafordíthatatlan károsodását okozó betegség között. Az elváltozás kialakulásának mechanizmusa sokáig ismeretlen volt.

    A Journal of Neuroscience hasábjain látott napvilágot a NIEHS amerikai tudományos kutatóintézet elemzése, amely szerint a béta-amieloid fehérje lerakódása nem következménye, hanem kiváltó oka az elváltozásnak. A folyamat során a béta-amieloid – ismeretlen okból – rátapad az agy egy meghatározott receptorára, s megakadályozza, hogy az továbbíthassa azokat a jelzéseket, amelyek szerepet játszanak a tanulásban és az emlékezésben.

    Dale Shenk amerikai kutató, aki munkatársaival genetikailag módosított egereken tanulmányozta az Alzheimer-kór leküzdésének lehetőségeit egy évvel ezelőtt tette közzé a kísérletekről szóló tudományos jelentését. Az amerikai kutatócsoport megfigyelései szerint a megváltoztatott génállományú egerek szervezetében kitermelődtek a béta-amieloid fehérjék, az állatokba befecskendezett gyengített béta-amileod vakcina hatására azonban a folyamat megállt, sőt visszafejlődött. A kezelés során azt tapasztalták, hogy a védőanyaggal befecskendezett állatokban kialakult az immunitás a fehérje káros lerakódása ellen, visszaszerezték korábbi tájékozódó képességüket, azaz memóriájukat.

    A védőoltást kapott állatok agyáról készített röntgenfelvételek tanúsága szerint az állatok szervezetéből eltűntek az agyműködés akadályozó anyagok.

    Az embereken kezdődő kísérletek során most azt kell tisztázni, milyen mennyiségben kell bejuttatni a beteg szervezetébe az immunvédelem kialakításához szükséges vakcinát.

    Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 12 millió ember szenved az idegrendszert helyrehozhatatlanul deformáló kórtól, amely elsősorban a fejlett országok magasabb életkort elérő lakosságát támadja meg. Az Egyesült Államokban négymillió beteget tartanak nyilván, de számításba véve a társadalom rohamos elöregedését, 2050-re már 14 millió beteggel kalkulálnak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!