2024. április 26. péntek
More

    A mérsékelt szex megvéd a náthától?

    A New Scientist 1999-es száma szerint heti egy-két szexuális aktus aktivizálja az ember immunrendszerét és így segíthet a megfázás, a nátha megelőzésében.

    A mérsékelt szexuális élet növeli a szervezetben az immunoglobulin A (lgA) nevű anyag szintjét. Ez a fertőző baktériumra tapad és mozgósítja megsemmisítésére az immunrendszert. „Az lgA az első védelmi vonal a megfázás és a nátha ellen” – hangasúlyozta a tudományos hetilapnak nyilatkozva Carl Charnetski, a pennsylvaniai Wilkes egyetem kutatója.

    A tudós és kutatócsoportja megmérte az lgA szintjét a kollégium 111 diákjának nyálában és kikérdezte őket arról, hogy az előző hónapban hány alkalommal szeretkeztek.

    Azoknál a diákoknál, akik heti egy alkalomnál ritkábban éltek szerelmi életet, az lgA szintje csak kismértékben emelkedett. Azoknál, akiknél erre egy-két alkalommal került sor hetente, a növekedés 30 százalékos volt. Ugyanakkor az ennél is élénkebb szexuális életet élő diákoknál az lgA szintje még azokénál is alacsonyabb volt, akik egyáltalán nem részesültek szerelmi gyönyörökben.

    Ennek a látszatra furcsa jelenségnek a magyarázatát Charnetsky abban látja, írja a brit lap, hogy a nagyon heves szerelmi életet élő emberek túlságosan birtokló vagy túlságosan érzelemszegény kapcsolatot tartanak fenn partnerükkel és ez aggodalmakat kelt bennük. Márpedig – így Charnetsky – tudjuk, hogy a stress és a nyugtalanság lenyomja az lgA szintjét.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!