2023. június 5. hétfő
More

  A mérsékelt szex megvéd a náthától?

  A New Scientist 1999-es száma szerint heti egy-két szexuális aktus aktivizálja az ember immunrendszerét és így segíthet a megfázás, a nátha megelőzésében.

  A mérsékelt szexuális élet növeli a szervezetben az immunoglobulin A (lgA) nevű anyag szintjét. Ez a fertőző baktériumra tapad és mozgósítja megsemmisítésére az immunrendszert. “Az lgA az első védelmi vonal a megfázás és a nátha ellen” – hangasúlyozta a tudományos hetilapnak nyilatkozva Carl Charnetski, a pennsylvaniai Wilkes egyetem kutatója.

  A tudós és kutatócsoportja megmérte az lgA szintjét a kollégium 111 diákjának nyálában és kikérdezte őket arról, hogy az előző hónapban hány alkalommal szeretkeztek.

  Azoknál a diákoknál, akik heti egy alkalomnál ritkábban éltek szerelmi életet, az lgA szintje csak kismértékben emelkedett. Azoknál, akiknél erre egy-két alkalommal került sor hetente, a növekedés 30 százalékos volt. Ugyanakkor az ennél is élénkebb szexuális életet élő diákoknál az lgA szintje még azokénál is alacsonyabb volt, akik egyáltalán nem részesültek szerelmi gyönyörökben.

  Ennek a látszatra furcsa jelenségnek a magyarázatát Charnetsky abban látja, írja a brit lap, hogy a nagyon heves szerelmi életet élő emberek túlságosan birtokló vagy túlságosan érzelemszegény kapcsolatot tartanak fenn partnerükkel és ez aggodalmakat kelt bennük. Márpedig – így Charnetsky – tudjuk, hogy a stress és a nyugtalanság lenyomja az lgA szintjét.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!