2024. április 26. péntek
More

    Antitestek okozzák az autizmust?

    Az „Esőember” című amerikai film felnőtt hőse egy különleges betegségben, autizmusban szenved, ezért viselkedik olyan furcsán különféle helyzetekben. Közömbös, befelé forduló, beszéde pedig rögeszmésnek hat.

    A becslések szerint minden 10 ezer gyermekből 5-8 autista, azaz egy speciális fejlődési rendellenességgel küszködik. A betegség pontos oka mind a mai napig ismeretlen: londoni tudósok azonban most egy olyan hipotézissel álltak elő, amely magyarázatot adhat a kérdésre.

    A Royal Free Hospital egyik kutatója, Simon March 25 autista gyerek beható vizsgálata során arra a meglepő eredményre jutott, hogy közülük 23-nál a gyomorban folyamatosan jelen vannak a szervezet belső védelmi rendszeréhez tartozó, de a saját szervezetet is megtámadó antitestek és fehérjék. Márpedig az ismert, hogy az autisták gyakran küszködnek gyomorbántalmakkal és légzőszervi megbetegedésekkel – s már eddig is gyanították, hogy a szokásosnál kevesebb T-limfocitával (az immunrendszer által mozgósított védősejttel), ellenben abnormálisan sok speciális, a saját szervezetet is megtámadó antitesttel rendelkeznek.

    A londoni kutatók mindennek alapján azt feltételezik, hogy az autizmusnál szerepet játszik a szervezet immunrendszerének hibás működése, önpusztítóvá válása: vagy a gyomor „zár” rosszul, lehetővé téve, hogy az agy számára mérgező vegyületek bekerüljenek a test többi részébe, vagy az önelpusztító immunfolyamatok a gyomor mellett az agyban is megjelennek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!