2024. április 29. hétfő
More

    Mi az erős szőrösödés oka?

    Hosszú távon az átlagon felüli szőrösödéssel szembesülő nő vagy fiatal lány magabiztossága sérülhet.


    A probléma azonban általában nem ok nélkül jelentkezik, hiszen lehet, hogy valamilyen betegség miatt. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinológiai Centrum gyermek- és felnőtt endokrinológus szakorvosa szerint a panaszok leggyakoribb okai az alábbi állapotok.

    Magas tesztoszteron szint

    A férfiaknál jellemző állapotok – mint például a zsíros, pattanásos bőr vagy a fokozott szőrnövekedés – gyakran a szükségesnél magasabb tesztoszteronszintre utalnak, mivel ez a nemi hormon felelős a férfi jellemzőkért is. Ez alapján, ha nőknél vagy lányoknál emelkedik a szintje, könnyen okozhat hasonló problémákat. A magas tesztoszteronszint több kóros állapothoz vezet, általában PCOS-hez, pajzsmirigybetegséghez, mellékvese enzimbetegséghez, kromoszóma-rendellenességekhez.

    Ajánló   Tesztoszteron

    Policisztás petefészek szindróma

    Mint korábban említettük, a tesztoszteron túlterhelést gyakran a PCOS okozza, ami ciszták jelenlétét jelzi a petefészekben. Míg a legtöbb esetben felnőtt nőkhöz kötődik, gyermekeknél is előfordulhat, ezért gyanús, ha bármilyen tünet jelentkezik. Ebben az esetben a tüsző érése a férfi hormonok dominanciája stb. miatt nem megy normálisan, így nem alakul ki domináns tüsző, ami megrepedhet. Ehelyett apró, folyadékkal teli ciszták képződnek. A fokozott szőrnövekedés mellett gyakori panaszok a menstruációs zavarok, a meddőség, a zsíros, pattanásos bőr, az alma alakú elhízás.

    Tumor

    Ha a tesztoszteron szinted jelentősen magasabb a normálnál, akkor hormontermelő daganatra is gyanakodhatsz (ez a mellékvesekéregben, petefészekben, agyalapi mirigyben található). Mivel a kóros sejtburjánzás akár rosszindulatú is lehet, feltétlenül alaposan ki kell vizsgálni!

    Cushing-szindróma

    A Cushing-szindróma olyan rendellenesség, amelyben a mellékvesekéreg túlműködik, és a kortizolszint emelkedik. A sejtek túlzott expressziója a mellékvesekéregben növelheti a sejtek számát, de az is lehet, hogy más miatt van több munkája a mellékvesekéregnek.

    Jellemző tünetei a vörös, holdfényes arc, zsírtömeg, fáradtság, gerincfájdalmak, elhízás, csontritkulás, menstruációs zavarok, akne, hajnövekedési zavarok, lila striák. Gyermekeknél a lassult növekedés is figyelmeztető jel lehet.

    Mi okozza a fokozott szőrnövekedést?

    Ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a fokozott szőrnövekedést, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek a férfi és női nemi hormonok mennyiségének meghatározásához. Emellett egyéb vérvizsgálatok (pl. TSH, kortizol, vércukorszint, inzulin) és esetleg nőgyógyászati ​​és képalkotó (CT, MRI) vizsgálatok is szükségesek.

    A probléma kezelése az októl függ, de a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással is megoldható a probléma, de a daganat műtétet igényel.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!