2022. július 1. péntek
More

  Az életmód és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket tárta fel egy nagyszabású svéd vizsgálat

  Az életmód, a táplálkozás és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket tárta fel a világ egyik legnagyobb tudományos vizsgálata, amelyet svéd szakemberek végeznek 27 éve.

  A múlt század hetvenes éveiben az orvosok rádöbbentek arra, hogy Svédország északi területein többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az ország többi részén, a férfiak csoportjában pedig szinte világelsők. A riasztó helyzet visszafordítására indult el 1985-ben a Västerbotten Intervenciós Program (VIP), amely azóta is tart és igen sok érdekes adattal gazdagította az orvostudományt.

  A szakemberek folyamatosan áttekintették az érintett terület lakóinak táplálkozását, életmódját és rendszeres vizsgálataik eredményeit. Így nemcsak az Észak-Svédországban élő emberek testsúlyát vagy vérkoleszterinszintjét, hanem egészségük alakulását is megismerhették. A megfigyelés mind a vizsgált emberek számát, mind a vizsgálat időtartamát illetően is az egyik legnagyobb a világon: másfél millió mérés adataival nyújt lehetőséget az életmód, a táplálkozás szív-érbetegségek összefüggésének értékelésére – derül ki Ingegerd Johansson és munkatársainak tanulmányából, amelyet a Nutrition Journal című szaklap közölt.

  A szakemberek a zsírok és a szénhidrátok fogyasztásának arányai vizsgálva felfigyeltek arra, hogy a kilencvenes évek elején a férfiak három százalékkal, a nők négy százalékkal csökkentették zsírfogyasztásukat és ez 2005-ig változatlan maradt.

  Nemcsak a zsírbevitel csökkent, hanem az asztalra kerülő zsírok minősége is kedvezőbbre változott. A telített zsírok, a vaj evése helyett a kevesebb zsírt tartalmazó sütő- és főzőanyagok használata terjedt el. Ez a változás értékelhetően tükröződött a “rossz” LDL koleszterin vérszintjének mérséklődésében.

  A VIP elérte, hogy az élelmiszerek összetételét a korábbinál részletesebben feltüntessék a csomagoláson, étkezési tanácsadást tartsanak minden elérhető fórumon és sütési-főzési bemutatókat rendezzenek.

  Amikor világszerte elkezdtek terjedni a különböző “bűvös hatású” diéták, megfordult a trend. A kevés szénhidrát evést és több zsíros étel fogyasztását ajánlók hatására 2005-től ismét megugrott a telített zsírok bevitele, a komplex szénhidrát evése pedig visszaszorult. Emiatt ismét emelkedést tapasztaltak a vérkoleszterinszintben annak ellenére, hogy időközben mind több ember szedett már koleszterincsökkentő gyógyszereket.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!