2024. április 20. szombat
More

    Fekete nadálytő: a régre visszanyúló múlttal rendelkező gyógynövény

    A mai világban a gyógynövényes gyógyszerek fontos szerepet játszanak a betegek öngyógyításában. Ha egy gyógynövény egy része klinikailag igazolható, akkor ezeknek a gyógynövényeknek a különféle kivonatai is felkerülnek a gyógyszertárak polcaira gyógyszer formájában.


    A gyógyszerek esetében a hatóanyagok standardizáltak, ami azt jelenti, hogy mindig azonos mennyiségű és minőségű botanikai gyógyszerekből kivont hatóanyagot tartalmaznak. Pontos adagokkal rendelkeznek, és felhívják a figyelmet a nem kívánt hatásokra (mellékhatásokra).

    Az egyik ilyen gyógynövény a forrasztófű, közismert nevén fekete nadálytő. Már a neve is sokat elárul erről a közel 2000 éve ismert és használt, Magyarországon őshonos gyógynövényről. A nadály kifejezés élőhelyre utal: nyirkos vízeséseken, árkok és erdőszéleken virágzó évelő növény, amely egyben a nadály – más néven pióca is – élőhelye. A forrasztófű név jól szemlélteti, mire használták őseink: törött csontokat gyógyítottak. Latin neve: Symphytum officinale.

    Mire használják ma az orvostudományban a fekete nadálytőt?

    Ma tavasszal gyűjtött gyökérkivonatokat használnak. A belőlük készült krémek és gélek különféle zárt balesetek és sportsérülések, zúzódások, izom- és ínficamok, rándulások, zúzódások, duzzanatok, teniszkönyök és ínhüvelygyulladások fájdalmainak és hátfájásainak enyhítésére használhatók.

    A gyökérgyógyszer (Symphyti radix) hatását meghatározó összetevők és hatásmechanizmusuk csak részben ismertek. A hatásosságért felelős anyagok közé tartozik az allantoin, a rozmaringsav, a poliszacharidok, a polifenolok és a tanninok. Az allantoin serkenti a vérellátást, fokozza a sejtek regenerációs folyamatát, gyulladáscsökkentő hatású, és ebben a rozmaringsav tartalma is szerepet játszik. A poliszacharid és polifenol komponensek sejt- és érrendszeri védőhatásokkal is rendelkeznek.

    Ajánló   Gyógynövények: Fekete nadálytő

    Ellenjavallatok, figyelmeztetések

    Ez a gyógyszer pirrolizidin alkaloidokat (nitrogéntartalmú vegyület) is tartalmaz, amelyek mérgezőek a májra, ezért kivonatát, leveléből készült teákat nem szabad szájon át szedni! Mint ilyenek, ezek a készítmények nyílt sebekre sem használhatók! Használatuk terhesség és szoptatás ideje alatt tilos.

    A pirolizidin alkaloidok ép bőrön keresztül rosszul szívódnak fel helyileg alkalmazott készítményekben, de biztonsági okokból a készítmények legfeljebb 20%-ban tartalmazhatnak növényi részeket vagy ezzel egyenértékű kivonatokat, és 4-6 hétnél tovább nem javasoltak. A betegek által leggyakrabban használt gyógyszerkészítmények nem tartalmaznak több kivonatot. Tartalmazhatnak azonban más gyógynövények kivonatait is: pl. kamilla, körömvirág, orvosi somkóró, árnika, citromolaj, muskotályzsálya-olaj és orvosi zsálya-olaj.

    Ezek a készítmények közé tartoznak a parabénmentes készítmények, és többen feltüntetik a krém vagy gél összetevőit és adagolását, és figyelmeztetnek az esetleges allergiás reakciókra.

    Fontos, hogy tudatos fogyasztók legyünk, a termékek kiválasztásánál gyógyszerészhez forduljunk. Bármelyik feketenadálytő formulát is választod, a legjobb, ha először kis mértékben próbálod ki. Hamarosan kiderül, hogy a hatóanyagokra vagy más összetevőkre allergiás vagy-e.

    Ajánló   Ez a gyógynövény segíthet a szorongás esetén

    Mit kell tudni a gyógyszerként bejegyzett fekete nadálytő krémről?

    A gyógyszerként bejegyzett fekete nadálytő krém a gyökérgyógyszer folyékony kivonatát tartalmazza. Speciális eljárásokat alkalmaznak a növényi eredetű pirrolizidin-alkaloidok több mint 99%-ának eltávolítására. Ezért a krém a maximális napi adagban biztonságosan használható.

    Felhasználás: Zúzódások, izom- és ínficamok, húzódások, rándulások, ízületi fájdalmak, valamint ép bőrrel járó akut hátfájás helyi kezelésére felnőtteknél és 12 év feletti gyermekeknél. Számos klinikai vizsgálat igazolta a fekete nadálytő gyökér kivonatot tartalmazó krémek fájdalomcsillapító, duzzanat- és gyulladáscsökkentő hatását. Ezért hatásosnak bizonyult tompa trauma, ízületi kopás vagy hátfájás okozta fájdalom esetén. Használata során csökken a fájdalom- és nyomásérzékenység, és javul a beteg mozgásképessége is. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy ugyanolyan hatékonyan csökkentette a striák tüneteit, mint a kificamodott boka, mint a szintetikus gyulladáscsökkentő gyógyszert (diclofenac) tartalmazó krém.

    Az alkalmazás orvosi felügyelet nélkül folytatható a tünetek enyhüléséig, legfeljebb 3 hétig. Ha a tünetek 7 napon belül nem enyhülnek vagy súlyosbodnak, a betegeknek orvoshoz kell fordulniuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!