2024. március 29. péntek
More

    Aktív gének jelzik a májrákot

    Az úgynevezett aktív gének néhány fajtája csakis a májrák kialakulásakor található a szervezetben – állítják amerikai tudósok.

    Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk olyan géneket, amelyek szerepet játszanak a májrák kialakulásában. A felfedezés új lehetőségeket adhat a betegség korai előrejelzéséhez és gyógyításához – ami már csak azért is fontos, mert a májrákot az esetek 80 százalékában csak akkor sikerül diagnosztizálni, amikor a beteg már gyógyíthatatlan.

    A korai felismerés különösen fontos lenne az ázsiai és csendes-óceáni lakosság számára, ahol a májrák valószínűsége éppen tízszerese a nyugat-európai átlagnak. Ezt a drámai különbséget az magyarázza, hogy az ázsiai és csendes-óceáni emberek között nagyon nagy a hepatitisz B-változatában megbetegedettek száma: márpedig ez a betegség gyakran vezet májrákhoz.

    A rák kialakulását segítő „aktív gének” feltérképezéséhez Samuel So professzor, a kaliforniai Stanford Egyetem oktatója és kutatócsoportja több mint 200 egészséges májból vett mintát, s ezeket összehasonlította a májdaganatok sejtjeivel. Az összehasonlítás nyomán sikerült elkülöníteniük az aktív gének által termelt RNS-t (ribonukleinsavat), amely fontos közvetítő szerepet játszik a fehérjék szintézisében. A kutatók – akik a Molecular
    Biology of the Cell című amerikai szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket – azt állítják, hogy az így azonosított aktív gének közül jónéhány már ismert volt a különböző rákfajták kialakulásában játszott szerepe miatt, de találtak sok új, eddig még „nem gyanúsított”, s csak a májrák esetében aktív gént is.

    A kutatók azt remélik, hogy következő lépésként sikerül kiszűrniük az aktív gének által kiválasztott fehérjéket, amelyek a véráramba kerülve azonosíthatók, s így megoldható lesz a betegség korai előrejelzése. Sőt, ezek a fehérjék a májrák elleni gyógyszerek számára is új támadási célpontot adhatnak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!