2024. március 28. csütörtök
More

    Megtalálták a pikkelysömör okát

    Amerikai tudósok megtalálták a pikkelysömör (pszoriázis) kiváltó okát, ami megnyithatja az utat a betegség hatékony gyógyítása felé.

    A texasi egyetem Anderson Rákkutató Központjában végzett kutatások eredménye azt sugallja, hogy a bőrbetegség kialakulásához két dolog szükséges: egy STAT3 kódnevű fehérje és aktív immunrendszer.

    A pszoriázis az úgynevezett autoimmun betegségek közé tartozik: ezek közös jellemzője, hogy a szervezet immunrendszere túlzott működéssel reagál egy vélt „ellenségre”. Ennek következménye diabétesz esetében a hasnyálmirigyben inzulint termelő Langerhans-szigetek elpusztítása, míg pikkelysömör esetében a felhám sejtjeinek kóros ütemű szaporodása. Ez utóbbi viszkető, hámló plakkok formájában jelenik meg a bőrön.

    A texasi kutatók vizsgálataikban, amelyekről a Nature Medicine című folyóiratban számoltak be, kiemelt figyelmet fordítottak a STAT3 fehérjére, amely egyrészt a sebek behegedésében, másrészt a bőrrák kialakulásában játszik szerepet. Az aktív STAT3 nélkülözhetetlen a bőrön ejtett sérülések gyógyulásában. Amikor ez utóbbi lezárult, a STAT3 aktív állapotból visszatér nyugalmi állapotba. Ha azonban ez valamilyen oknál fogva nem történik meg, tovább folytatódik a hegesedés, és a felhám sejtjei burjánzásnak indulnak.

    A texasi szakemberek pikkelysömörben szenvedő betegek bőrében kutattak az ominózus protein után. 21 páciens közül 19-nek a bőrében, az úgynevezett pszoriázisos plakkokban, nagy mennyiségű aktivált STAT3-ra bukkantak.

    A kísérletek során egereket tenyésztettek ki, amelyeknek hámsejtjeiben folyamatosan aktív állapotban voltak a STAT3 fehérjék. Az egereken idővel megjelentek a pikkelysömör tünetei. Ezután a tudósok kifejlesztettek egy folyadékot, amely tartalmazta a DNS-molekula oligonukleotid nevű töredékét. Ennek az a feladata, hogy megakadályozza a STAT3 aktivizálódását. A folyadék hatására az egerek bőrén eltűntek a plakkok.

    „Ez a kísérletsorozat megnyitja az utat a pikkelysömör kezelését szolgáló teljesen új terápia előtt” – hangoztatta John DiGiovanni, a texasi orvoscsoport vezetője.

    A mérsékelt égövi országokban a pszoriázis népbetegségnek számít. Magyarországon a lakosság 2-3 százaléka, Skandináviában 7-8 százaléka szenved tőle.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!