2024. március 19. kedd
More

    A deráktájon érzékelhető csomó veserák tünete is lehet

    A veserák egy viszonylag ritka rák, amely általában jól kezelhető, de korai felismerést és kezelést igényel. A probléma azonban az, hogy a legtöbb érintett embernél nem alakulnak ki privát tünetek, amíg már előrehaladott állapotba nem kerülnek.


    A veserák számos típusát különböztetjük meg, főként a sejttípus alapján, amelyből a rosszindulatú proliferáció származik. Ezenkívül a daganatok méretük és az áttétek száma alapján négy szakaszba sorolhatók: A veserák a tüdő-, csont-, máj- vagy nyirokcsomók leggyakoribb áttétje. Természetesen minél korábban észlelik a veserák stádiumát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A veserák másodlagos daganatnak is tekinthető.

    A betegség korai szakaszában gyakran tünetmentes, és valójában a betegek életük későbbi szakaszában nem éreznek semmilyen figyelmeztető jelet. Ez az érintettek egyharmadára lehet jellemző, ahol a sejtszaporodás csak képalkotó módszerrel figyelhető meg.

    Az érintettek mindössze 10%-ánál jelentkeznek a veserák triádjára jellemző tünetek, például derékfájás, tapintható csomó a hátban, vér a vizeletben. A tünetek a betegek 25-40%-ánál jelentkezhetnek önmagukban.

    A veserák gyakori tünetei a vérvizelés, fogyás, láz, magas vérnyomás, egyoldalú derékfájás, fáradtság és általános rossz közérzet, étvágytalanság, vérszegénység és emelkedett vér kalciumszint.

    Természetesen ezek a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, és nagyobb valószínűséggel olyan betegségek okozzák őket, amelyek könnyebben kezelhetők, mint a veserák. Ha azonban valakinél huzamosabb ideig jelentkeznek ezek a tünetek, vagy nem igazolható a fertőzés, sérülés, akkor alaposabban ki kell vizsgálnunk magunkat!


    Olvass bele ezekbe is:

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!