2024. április 19. péntek
More

    Depresszióba taszít a szénhidrát megvonás?

    Kedélytelenné, levertté tehetik híveiket a szénhidrátmegvonáson alapuló diéták – figyelmeztettek amerikai kutatók.

    Mint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutató megállapították, a szénhidrátok fontos szerepet játszanak az agyműködés szempontból rendkívül fontos amonosav, a szeretonin termelésében. A szeretonin befolyásolja az érzelmeket, s hiánya, vagy csökkenése hangulati változásokat, depressziót okoz – hangsúlyozták a MIT kutatói.

    „A szeretonin szerepe egyebek között az, hogy a teltség érzését közvetítse az agynak, még mielőtt az érintett személy gyomra valóban megtelt. E vegyület azonban nem csak ellenőrzés alatt tartja az étvágyat, és megakadályozza a szükségesnél több ételnek a szervezetbe juttatását, de alapvető fontosságú a hangulat szabályozásában is” – jelentette ki Judith Wurtman az MIT munkatársa. Minthogy a szénhidrátok puszta jelenlétükkel növelik a szerotonin-szintet, mintegy természetes nyugtatóként hatnak – tette hozzá.

    Az agy – állapították meg az MIT kutatói – csak akkor termel szerotonint, ha az egyén édes, vagy keményítő tartalmú szénhidrátokat fogyaszt – mégpedig fehérjék nélkül, vagy igen kis mennyiségű fehérje fogyasztása mellett. Olaszos tészták fogyasztása esetén tehát az agy képes szerotonin-termelésre, ha azonban a jelentős mennyiségű fehérjét tartalmazó csirkehús burgonyával együtt kerül az asztalra, a hangulat javító vegyület termelődése elmarad.

    Ez a magyarázata tehát, hogy egy hatalmas adag sült után is éhes maradhat az ember, hisz lehet, hogy a gyomra megtelik, agya azonban nem termel elegendő szeretonint ahhoz, hogy megszüntesse az éhségérzetet.

    A szénhidrát hiánynak – derült ki a massacusettsi egyetem munkatársai által végzett vizsgálatból – drámaibb hatása van a nők, mint a férfiak számára, hiszen a nők szervezetében eleve is kevesebb szerotonin termelődik.

    Vannak emberek, akiknek szervezete az átlagnál hevesebben kívánja a szénhidrátot, s nekik bizonyos mennyiségű szénhidrátra mindenképpen szükségük van hangulati stabilitásuk megőrzése érdekében – mondta Judith Wurtman. Ezek az emberek – általában a késő délutáni, esti órákban hirtelen elbizonytalanodnak, idegesek lesznek, s ezzel együtt kínzó vágy fogja el őket valamiféle édesség után.

    Ha ilyenkor édesség helyett fehérje kerül szervezetükbe, mogorvák, ingerlékenyek, nyugtalanok lesznek. Hiába próbálkoznak nagymennyiségű zsírt tartalmazó ételekkel – szalonnával, vagy sajttal – is, az csak fáradt, letargikus, apatikus állapotba taszítja őket.

    Ha tehát a szénhidrátmentes diétát folytató számára nincs más alternatíva, mint a fehérje, vagy zsírtartalmú ételek, az olyan mintha a kimerült kiránduló szomját csak sörrel olthatná – átmeneti megoldás, hosszabb távon azonban nem hatékony – mondta az amerikai kutató.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!