2022. augusztus 16. kedd
More

  Tisztaság fél betegség?

  A túlzásba vitt tisztálkodás okolható számos megbetegedésért, köztük a fejlet országokban már-már járványszerű méreteket öltő allergiáért – derült ki egy amerikai vizsgálatnak hála.

  A 290 millió lakosú Egyesült Államokban 50 millióra becsülik az allergiások számát. További 8 millió ember szenved valamilyen autóimmun betegségben, olyan kórban, amikor a szervezet a saját szövetei ellen lendül támadásba – olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

  A Duke University Medical Center kutatói által folytatott vizsgálat során a laboratóriumi egereknek és patkányoknak gyakorlatilag steril körülményeket és széleskörű orvosi ellátást biztosítottak, vagyis olyan feltételeket, amelyek a nyugati, a tudósok által higiénikus országok életkörülményeire jellemző.

  A kontrollcsoport tagjait “vidéki” és “városi” rágcsálók alkották, amelyeket Wisconsin-ban és Észak-Karolinában ejtettek foglyul. Ezek a rágcsálók természetes, számtalan kórokozó, élősködő által benépesített környezetből “érkeztek”, vagyis létfeltételeik olyan országokénak feleltek meg, ahol hiányzik a modern egészségügyi ellátás és a higiénia is hagy kívánni valót.

  Mindkét csoport egyedeinél mérték az antitestek, az úgynevezett immunglobulinok szintjét, amelyek allergiás, vagy autoimmun betegségeknél képződnek. Míg a laboratóriumi rágcsálók esetében az úgynevezett IgG immunglobulin a szervezett saját sejtjeihez kötődött, “természeti” társaiknál védekező funkciót, a környezeti ártalmakra adott válaszként termelődött. A “vad” patkányok és egerek esetében az IgE immunglobulin az élősködők ellen termelődött, s a paraziták antigénjeihez (a szervezetben ellenanyag termelését kiváltó tényezőhöz) kötődött. A laboratóriumi rágcsálók esetében ez az immunglobulin ártalmatlan környezeti antigénekhez kötődött, s ezen tényezőkkel szembeni allergia kialakulásához vezetett.

  A kutatók bizonyítottnak vélik, hogy a higiénikus társadalmakban, ahol az immunrendszer gyermekkorban nem szembesül a kosz és a kórokozók jelentette kihívásokkal, később túlzottan reagál a legkisebb ingerekre is, olyanokra, mint a virágpor.

  Ezzel magyarázható az asztma, az allergia és az autóimmun betegségek, beleértve az I. típusú, fiatalkori cukorbaj egyre szélesebb körben való elterjedése.

  A Duke University Medical Center kutatói a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy hogyan játszhatnak közre a mozgásszegény életmód, a fokozott stressz és a félkész élelmiszerek az allergiás és az autóimmun betegségek elterjedésében.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!