Svéd kutatók szerint bizonyos fehérjék alapján a liquorban (agy-gerincfolyadékban) lehetséges a rettegett Alzheimer-kór korai kimutatása.
A kezdeti stádiumban emlékezetkihagyással és viselkedési zavarokkal jelentkező korkép végső soron az érintettek teljes szellemi leépülésével végződik. E kórképben világszerte jelenleg tizenkétmillió idős ember szenved, s az előrejelzések szerint a betegek száma a fejlett országok lakosságának elöregedésével párhuzamosan tovább növekszik majd – olvasható a NEWS.rin című orosz hírportálon.
Kaj Blennow, a Göteborgi Egyetem professzora és munkatársai szerint az Alzheimer-kór gyakrabban alakul ki olyan betegeknél, akiknek liquorjában megszaporodnak bizonyos fehérjék.
A kutatók több éven keresztül vizsgálták 137 enyhe memóriazavarral küszködő idős ember és 39 egészséges önkéntes liquorját. Öt év multán a kísérleti alanyok 42 százalékánál diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, 15 százalékánál pedig az öregkori elbutulás más formája alakult ki. Az Alzheimer-kór gyakrabban fejlődött ki olyan betegeknél, kiknek liquorjában megemelkedett a beta-amiloid és az úgynevezett tau-fehérjék koncentrációja.
A kutatók szerint e vegyületek kimutatása képalkotó diagnosztikai módszerek egyidejű alkalmazásával lerövidítheti, míg a betegeknél megállapítják az Alzheimer-kórt. A betegség ugyan nem gyógyítható, ám a korán megkezdett kezelés enyhítheti annak lefolyását, s javíthatja a betegek életminőségét.
Forrás: MTI