2024. április 23. kedd
More

    Az ekcéma – segítünk a kezelésében!

    A virágpor tavasszal és nyár elején megszaporodik a megnövekedett pollen miatt, de megfelelő kezeléssel a betegség elég jól kezelhető ahhoz, hogy tünetmentes legyen. Lássuk, hogyan lehet megszabadulni a száraz és viszkető bőrtől.


    Az ekcémás bőr szerkezete eltér a normál bőrtől. Bizonyos szerkezeti fehérjék vagy lipidek nem megfelelő termelése vagy lebontása megváltoztathatja a bőr védekezőképességét és kiszáríthatja azt. Ez a megváltozott bőrstruktúra krónikus gyulladáshoz vezethet, és növelheti a bőrfertőzésekre való hajlamot. Az atópiás dermatitis, más néven atópiás ekcéma, egy olyan bőrbetegség, amely világszerte minden ötödik gyermeket és a felnőttek 1-3 százalékát érinti.

    Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

    Az ekcémás betegek jelentős része kifejezetten allergiás a belélegzett allergénekre: háziporatkákra, penészgombákra, állati hámszövetekre vagy különféle pollenekre. Ebben az esetben a tavaszi és nyári virágpornak való kitettség súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, különösen azokon a bőrterületeken, amelyeket nem takar a ruházat. Megerősített szénanátha esetén fontos az adott allergén lehetőség szerinti elkerülése és az allergia megfelelő kezelése adott néhány hónapon belül. E nélkül a télen megjelenő bőrszárazság nyáron sem múlik el, az ekcémás tünetek pedig a pollenszezonban csak súlyosbodnak – mondta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

    Mit kaphatunk az étrendünkből?

    Atópiás ekcéma esetén meghatározott diéta csak akkor javasolt, ha az ételallergia jelenlétét megfelelő allergiavizsgálattal és ételstimulációval igazolják. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a tejmentes vagy tojásmentes diéta minden ekcémás ember számára előnyös lehet, ezért ennek az étrendnek a bevezetése vizsgálat nélkül nem javasolt.

    Ha a betegnek az allergiás bőrszárazság vagy autoimmun cöliákia mellett ételintoleranciája is van, ezeknek a diagnózisoknak megfelelő étrendet kell követni. A szénanáthás embereknél az allergiás virágporral összefüggő élelmiszerekre adott keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például alma fogyasztása nyírfapollenre allergiás embereknél, sárgadinnye vagy paradicsom fogyasztása parlagfűre allergiásoknál ronthatja a bőrtüneteket. Ilyenkor javasolt az adott zöldségek, gyümölcsök mellőzése.

    Ajánló   Így alakul ki az ekcéma

    Alternatív terápia

    Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcéma úgynevezett alternatív gyógyászattal és speciális diétákkal történő kezelése iránt. Példa erre a többszörösen telítetlen zsírsavakkal végzett kiegészítő terápia, amelyek közül a halolaj, az olívaolaj vagy a magolaj a leggyakrabban alkalmazott. Bár az összehasonlító klinikai vizsgálatok során a bőrtünetek javulását írták le, egyik vizsgálat sem mutatott ki szignifikáns különbséget a kezelt és a kontrollcsoport között.

    Nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a homeopátia vagy a fitoterápia alátámasztására, amelyek alátámasztják ezeknek a gyógyszereknek az atópiás ekcéma kezelésére való hatékonyságát. A szakmai tanácsok arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív kezelések sem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen étkezési korlátozások alultápláltsághoz vezethetnek, míg a növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések mérgező vagy allergiás reakciókkal járhatnak.

    A legfontosabb a hidratálás

    Az atópiás ekcéma egyik fő tünete a bőrszárazság, ezért a bőr megfelelő hidratálása a kezelés fontos lépése. Itt fontos szerepe van a mosakodásnak: válaszd a lehető legrövidebb zuhanyozást (akár 5 perc), és használj nem irritáló arclemosót vagy szintetikus mosószert. A bőr hidratálása érdekében olaj alapú testápolók és kenőcsök rendszeres használata is javasolt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!